Ange ditt sökord

Initiativtagare Anders Andrae tillsammans med vandringsdeltagaren Anders Eriksson och Peter Jidesjö ansvarig för service och digitala tjänster på Permobil. Foto: Privat

Initiativtagare Anders Andrae tillsammans med vandringsdeltagaren Anders Eriksson och Peter Jidesjö ansvarig för service och digitala tjänster på Permobil. Foto: Privat

Initiativtagare Anders Andraes motto är att allt går tills motsatsen har bevisats. Foto: Privat

Initiativtagare Anders Andraes motto är att allt går tills motsatsen har bevisats. Foto: Privat

Sveriges första extrema rullstolsexpedition – plats för ytterligare deltagare

Ett team på tio äventyrslystna personer med funktionsvariationer ska rulla den nio mil långa Vasaloppsleden från Sälen till Mora i terrängrullstolar. Är du intresserad?

Annons:

Den 24 juli går starten för Sveriges första rullstolsexpedition Den långa vandringen. Man ska med terrängrullstol ta sig från Sälen till Mora. Initiativtagare är Anders Andrae som arbetar för att tillgängliggöra naturpromenader för personer med funktionsvariationer. Man vill inspirera till att bryta mentala gränser och visa på möjligheten till frihet med innovativa mobilitetshjälpmedel.

Allt går tills motsatsen har bevisats

Inspiratören och naturguiden Anders Andrae, som lever med ryggmärgsbråck sedan födseln, har en passion för äventyr och viljan att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Hans livsmotto är att allt går tills motsatsen har bevisats.

”Många personer med funktionsvariationer vill leva friluftsliv, men har med sig en osäkerhet från uppväxten i och med rullstolen. Expeditionen ska inspirera till ett samhälle där personer med funktionsvariationer tar för sig mer och tar sig ut oftare. Tänk känslan när vi efter en veckas vandring rullar in Vasaloppsmålet i Mora.”, säger Andreas Andrae, grundare av Willut.

Den långa vandringen är en exklusiv vandring på nio mil, från Sälen till Mora, för tio personer med funktionsvariationer och medföljande assistenter/familjer. Idén kom när Anders såg ett tv-program som följde personer med funktionsvariationer, vandrandes i terräng vid Kilimanjaro och i Nicaragua. Ett finansiellt bidrag via Svenskt Friluftsliv initiativ ”Luften är Fri” 2021 har gjort initiativet möjligt.

Kravet är att deltagarna har en terrängrullstol, det vill säga en utomhusstol särskilt designad för att klara av robust och ojämnt underlag. Läs här för mer information.

Fakta om Den långa vandringen

  • Vandringen äger rum den 24-31 juli med plats för tio personer (20 med medföljare)
  • Sista dag för anmälan är 27 juni
  • Sträckan är uppdelad på sju etapper – 1,5 mil om dagen, 7 dagar i sträck
  • Övernattning sker i tält eller stuga
  • På övernattningsplatserna finns toaletter, både vanliga och handikappanpassade
  • Deltagarna följer stigar och grusvägar med skiftande underlag genom skogsområden, tjärnar, sjöar och byar
  • Med på vandringen finns en servicetekniker, en kock, och två vandringsledningsföljebilar.
  • Initiativtagare är Anders Andrae, med stöd av fil dr Johan Faskunger, expert inom fysisk aktivitet, folkhälsoarbete, beteendeförändring och samhällsplanering
  • Den långa vandringen Willut – Startsidan
Annons:

Källor:

Permobil

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: