Sven Arne Hedell är sedan tjugo år gift med en thailändska vars hemstad är Udon Thani. De brukade alltid spendera några veckor kring jul i Thailand, men bodde och arbetade i Växjö. Vid Sven Arnes pensionering 2013 flyttade de till Udon Thani i nordöstra Thailand, som planerat.
Annandagsträffen
Redan 2008 satt Sven Arne och funderade kring att det finns många svenskar i Thailand och skrev sen ihop en inbjudan på Mai Pen Rai (MPR, ett internetforum för Thailandsvänner) till den första ”Annandagsträffen” i Udon Thani.
-Första året kom tre svenskar och andra året blev vi tretton. Efterhand har deltagarantalet växt och 2016 slog vi nytt rekord med 72 personer.
För tio år sedan kom ett förslag om att starta en insamling till ett barnhem för att stödja det thailändska samhället. Man hittade då Udon Thani Home for Girls. I Udon Thani finns numera en stor koloni med svenskar, uppskattningsvis 300 till 400 personer.
-Vi har numera bildat en svenskförening, svenskar i Udon, berättar Sven Arne. Vid många av våra träffar ordnar vi insamlingar till barnhemmet. Det kan handla om auktioner på svenska varor (inklusive snapsar, sill, kaviar med mera), brödauktioner, försäljning av böcker och mycket annat.
Precis som tidigare år har flera MPR träffar i Sverige bidragit med rejäla summor pengar, samt att enskilda medlemmar har gett såväl stora som mindre kontanta donationer. Detta har tillsammans gett förra årets rekordresultat på 231.870 THB, som oavkortat gick till barnhemmet.
100 procent till barnhemmet
-Vi arbetar helt ideellt så 100 procent går till barnhemmet, säger Sven Arne. Gemensamt köper vi sedan det material som barnhemmet säger sig behöva. Alltså skänks inga pengar, utan alla insamlade medel används till inköp, för att säkerställa att hjälpen hamnar där den verkligen behövs.
En inköpslista görs i samarbete med personalen. Det handlar om att köpa blöjor, mjölkersättning till de yngsta barnen, tvål, schampo, tandborstar, tandkräm och andra hygienartiklar. Även kläder och skor inköptes de första åren. Genom åren har det även kommit önskemål om specifika saker som de vill ha hjälp med. Exempelvis när det var extra kallt härom vintern önskade de filtar till de yngsta barnen för dem att sova och vila på efter lunchen. De ligger då vanligtvis på klinkergolvet i förskolans sal, berättar Sven Arne.
-Då köpte vi omedelbart in 100 liggunderlag och filtar. Ett annat år deltog vi på barnens dag firandet och delade ut glass till alla barnen. I förfjol fick vi frågan om vi kunde sponsra nyårsfestan med korean barbeque till de 200 äldre barnen. Den ordinarie sponsorn hade hoppat av i sista stund. Vi ställde upp och jag och hustrun åkte dit på kvällen. Tjejerna satt i grupper runt varsin kolgryta och tillredde maten – en glad tillställning och en härlig syn att se. Dessutom fick alla tjejer en presentpåse med underkläder (trosor, behå eller linne beroende på ålder), samt Pepsi-cola och cupcakes.
Svårigheter till följd av covid-19
I våras fick vi veta att skolundervisning på grund av covid-19 skulle ske helt vi TV. Vi blev tillfrågade om vi kunde bidra med bord och stolar, TV apparater fanns redan. På tre dagar i maj samlades tillräckligt med pengar in, så att det även räckte till högtalare och förstärkare så att alla lätt kunde höra skoltv-programmen.
Sven Arne sköter insamlingen av pengar där allt slutredovisas öppet på ”Annandagsträffen” och löpande under året. Inköpen går praktiskt till så att alla som vill vara med samlas den 28 december och åker och handlar varor hos Makro, en stor grossistfirma. Vanligtvis är det fem till sju stora bilar fullastade med varor som gemensamt far till barnhemmet.
Det brukar bli en rundvandring och vi besöker de yngsta barnen. Ett ”Letter of Donation” överlämnas varje år (med kopia till svenska ambassaden). I år, 2020, är vi extra tacksamma för alla bidrag, då det tyvärr finns mindre pengar än vanligt till följd av covid-19 och avsaknaden av svenskar, säger Sven Arne avslutningsvis.
DOKTORN har donerat pengar för att hjälpa barnen. Alla kan vara med och hjälpa till – smått som stort gör nytta!
Du kan bidra till barnhemmet genom att donera pengar via Svenska Handelsbanken 6879-749 365 978 eller via Swish 0708 575 222. Ange gärna ert namn.
Fakta om barnhemmet Udon Thani Home for Girls
Udon Thani Home for Girls är ett barnhem som grundades 1977 för att hjälpa barn från 5 till 18 år som kommer ifrån familjer med ekonomiska och sociala problem från 19 provinser i norra Thailand. Verksamheten utökades 1980 med att även ta hand om nyfödda upp till sex år, både flickor och pojkar. Från sju års ålder tills man är vuxen tar man endast emot flickor. Pojkarna flyttas då till ett eget hem norr om Udon Thani. 1996 tillkom att ta hand om barn drabbade av HIV /AIDS, för att skydda och hjälpa dem fysiskt, mentalt, socialt och med utbildning. 2019 fanns det 305 barn på barnhemmet. Barnhemmet finansieras delvis med statligt stöd och delvis med frivilliga medel.
Man fokuserar på att ge barnen:
– Medicin och hälsovård.
– Utbildning.
– Social assistans.
– Utveckla livskvalitén.
Sven Arne ställde några frågor till Khun Nim, kontaktperson på barnhemmet:
Vad betyder det här hemmet för flickorna?
Barn från totalt 20 provinser finns här. Det är barn som inte har någon familj, trasiga familjer eller att man på grund av fattigdom, drogmissbruk eller våldtäkt har lämnat ifrån sig barnet. Här i Thailand är det precis som det var i Sverige för mindre än hundra år sedan, tryggheten är familjen. Det finns inga sociala skyddsnät.
Varför är verksamheten så viktig?
Det är viktigt att dessa barn får möjlighet att gå i skolan samt har en trygg uppväxt.
Vilka är de största behoven?
Här kom svaret snabbt och spontant: Kärlek och omtanke.
Vad har barnen för framtidstro?
De vill studera, kunna gå vidare, få ett arbete och ej ha problem i framtiden. Studier ger möjligheter att komma ifrån fattigdom.
Blir några barn adopterade?
Det händer, men kanske högst fem barn per år. Barnhemmet grundades omkring 1980 och i början hamnade många barn från Vietnamkriget här.