Det visar amerikansk forskning vid University of Colorado Boule.
Sov fem timmar under fem dygn
Under fem dygn lät forskarna deltgararna i studien sova endast fem timmar per dygn. Man valde därefter ut några av de som deltog och som fick sova ut under två dygn och som sov cirka en timme längre än normalt.
En tydlig effekt av sömnbristen var att deltagarna åt mer, särskilt sötsaker. Däremot gick konsumtionen av sötsaker ner hos de deltagare som under ett par dagar hade fått sova ut.
Återkommande problematik
Den nedåtgående trenden, att de åt mindre när de fick sova ut, försvann dock så fort som deltagarna åter fick sin sömn begränsad till fem timmar och dygnsrytmen förskjuten. Då började de att äta mer igen.
När man jämförde gruppen som hade fått sova ut ett par dagar med en kontrollgrupp som fick sova fem timmar hela perioden visade det sig att insulinkänsligheten hade gått ned hos den första gruppen och var till och med sämre än hos de som kontinuerligt hade fått lika lite sömn under hela perioden Minskad insulinkänslighet är en välkänd riskfaktor för både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Hjärnan tar igen förlorad sömn
Forskning har visat att hjärnan genom att öka andelen djupsömn försöker försöker ta igen förlorad sömn från natten innan och sova längre. Däremot vet man inte hur mycket kroppen hinner återhämta sig under till exempel en helg.
Det som är nytt för studien är att man inte bara har studerat vad som händer när man tar igen sömnen på helgen utan även vad som sker när du sedan går tillbaka till ett sämre sömnmönster med för lite sömn. Även om det behövs fler och framförallt studier under längre perioder är förhoppningen att kunna se hur många dagar av sömnåterhämtning som behövs för att kompensera för en vecka av dålig sömn.