Ange ditt sökord

Som verktyg och underlag till studien tog forskarna fram en egen metod som mäter mängden urin i vattnet.  Foto: Shutterstock

Som verktyg och underlag till studien tog forskarna fram en egen metod som mäter mängden urin i vattnet. Foto: Shutterstock

Studie: Så mycket urin finns det i simbassängen

Kanadensiska forskare har tittat närmare på hur mycket urin det egentligen är i en simbassäng. Resultatet överraskade men svenska experter menar att allmänheten inte behöver vara orolig för att det är en direkt hälsofara.

Annons:

Resultatet av den kanadeniska studien har publicerats i tidsskriten Environmental Science and Technology Letters.

31 bassänger och badtunnor

Som verktyg och underlag till studien tog forskarna fram en egen metod som mäter mängden urin. Man analyserade sedan prover från 31 bassänger och badtunnor i två kanadensiska städer.

Det är dessa prover som man sedan sammanställde i den vetenskapliga artikeln.

75 liter urin

Forskarna fick fram mängden urin i vattnet genom att använda en urinmarkör, ett ämne som går att mäta. Acesulfamkalium, eller acesulfam K, är ett sötningsmedel som går genom kroppen helt och det är ämnet man änväde sig av. Forskarna fann att poolvattnet hade halter som var 570 gånger så höga än i normalt kranvatten. Man mätte halten av sötningsmedlet i bassängernas vatten under tre veckor och kunde därefter uppskatta hur hög urinhalten var.

Resultatet visade att en pool på 830 000 liter vilket motsvarar ungefär en 50-metersbassäng innehöll 75 liter urin. En mindre pool som även den redovisades i resultatet innehöll 30 liter urin.

Generellt ofarligt

Enligt studien överför människan “en mängd olika kemikalier” genom kroppsvätskor till vattnet och forskarnas menar därför att det är viktigt att övervaka vattenkvalitén i pooler och bassänger. Att få mycket urin på kroppen eller att råka svälja vatten med urin är inte farligt, det säger Elin Stenberg som är utredare på Folkhälsomyndigheten till P4 Halland i en kommentar till studien.

Elin Stenberg menar däremot att kväve, som finns i urin och svett, reagerar med kloret i vattnet och kan bilda ett luftburet ämne som kan “orsaka vissa hälsoeffekter”. Det föreligger dock ingen risk för allmänheten utan i så fall utgör det en risk för tävlingssimmare och badhuspersonal som befinner sig i den typen av miljö ofta.

Förebygga urin i bassänger

Även om det alltså generellt är ofarligt med urin i badvattnet är det inte att rekommendera att urinera i badvattnet. För att förebygga detta bör det finnas god tillgång till toaletter i anslutning till simbassänger och dessutom bör de som simmar i bassänger alltid duscha innan man hoppar i vattnet.

På så vis hjälper du till att hålla en hög kvalitet på vattnet du, och dina medmänniskor, simmar i.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: