Ange ditt sökord

Stressen bland vårdpersonal ökar och framförallt är det kvinnor som drabbas av stressutlöst psykisk ohälsa. Foto: Shutterstock

Stressen bland vårdpersonal ökar och framförallt är det kvinnor som drabbas av stressutlöst psykisk ohälsa. Foto: Shutterstock

Stress skapar psykisk ohälsa bland vårdpersonal

Den stressiga arbetsmiljön inom sjukvården orsakar psykisk ohälsa bland vårdpersonalen. Enligt Vårdförbundet är situationen på många håll ohållbar och efterlyser förändring.

Annons:

Stressen handlar först och främst om personalbrist och att vårdpersonalen har för mycket att göra. 

Den arbetsrelaterade stressen ökar också genom att man måste kompromissa med ens egna värderingar, ambitioner och visioner om vad man vill uppnå med sitt jobb. Alexander Wilczek, överläkare och verksamhetschef på psykiatriska kliniken vid Ersta sjukhus i Stockholm, kallar detta för ”samvetsstress”.  

Typiske patienten är en ambitiös kvinna

På Ersta sjukhus har man i uppdrag att behandla sjukvårdspersonal och där märks den negativa utvecklingen tydligt genom allt fler sökanden. Mellan 2012 och 2013 mer än fördubblades antalet patienter med huvuddiagnosen utmattningssyndrom.

Framförallt kvinnor drabbas av stressutlöst psykisk ohälsa. Gemensamt för dessa kvinnor är att de är väldigt ambitiösa och har aldrig tidigare varit sjuka i sitt liv, berättar Alexander Wilczek till Ekot i Sveriges radio.

Ökad psykisk ohälsa speglar verkligheten

Sjuksköterskor och läkare är överrepresenterade bland dem som diagnostiserats med utmattningssyndrom. Då denna patientgrupp hela tiden växer har man sedan i höstas börjat utveckla ett behandlingsprogram. 

Enligt Alexander Wilczek speglar också ökningen de allt sämre arbetsförhållandena inom vården. För att inte allt ska gå överstyr tror han att det behövs ett nytt sätt att finansiera vården i Sverige.

Förbättringsförslag till regeringen

Som ett första steg till att förbättra situationen lämnade Vårdförbundet i dagarna över ett förslag till regeringen. 

Förbundsordförande Sineva Ribeiro säger att de inte kommer klara kompetensförsörjningen så som det ser ut i dag. Vårdförbundet vill därför att regeringen ger som uppdrag till socialstyrelsen att faktiskt titta på en plan för hur kompetensförsörjningen ska gå till. Det kan inte vara så att kommuner och landsting själva ska bära det ansvaret.

 
Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: