Ange ditt sökord

Vanliga symtom vid förmaksflimmer är hjärtklappning, försämrad fysisk ork eller smärta i bröstet. Foto: Shutterstock

Vanliga symtom vid förmaksflimmer är hjärtklappning, försämrad fysisk ork eller smärta i bröstet. Foto: Shutterstock

Stort mörkertal för folksjukdomen förmaksflimmer

Omkring 100 000 personer i Sverige lever med förmaksflimmer utan diagnos, visar Riksförbundet HjärtLungs nya rapport Flimmerrapporten 2021. Utan behandling löper den som har flimmer i hjärtat en kraftigt ökad risk för stroke och andra följdsjukdomar.

Annons:

Förmaksflimmer är en allvarlig folksjukdom som påverkar hjärtat. I dagsläget är mer än 430 000 svenskar drabbade. Det europeiska kardiologsällskapet rekommenderar pulsmätning som screening vid alla vårdbesök för patienter över 65 år.

Riksförbundet HjärtLungs rapport visar att endast sex av 16 svarande regioner följer de europeiska riktlinjerna. Om fler regioner tog pulsen på patienter som är 65 år eller äldre i samband med det vanliga vårdbesöket skulle det stora mörkertalet minska betydligt.

Förmaksflimmer är en sjukdom där nya behandlingar och bättre vård har räddat många och förbättrat livskvalitén. Oupptäckt förmaksflimmer är en av de viktigaste påverkbara faktorerna för att färre personer ska drabbas av stroke. Vi vet att förebyggande behandling är en stor anledning till att antal personer som drabbas av stroke har minskat med drygt 40 procent de senaste 20 åren.

– Flimmerrapporten visar att det fortfarande finns ett stort mörkertal och att alltför få regioner erbjuder ett strukturerat omhändertagande. Ingen ska behöva upptäcka att de har förmaksflimmer först när de drabbats av stroke. Därför är det viktigt att arbetet med att förebygga stroke inte avstannar under pandemin. Flimmer är enkelt att upptäcka men vården måste erbjuda patienterna rätt stöd och de borde vara självklart att ta pulsen på alla som är 65 år och äldre, säger Inger Ros, förbundsordförande, Riksförbundet HjärtLung.

Om förmaksflimmer
Förmaksflimmer är en rubbning av hjärtrytmen och kan ge alltifrån milda symtom till svåra och allvarliga besvär som begränsar hälsa och livskvalitet. Vanliga symtom är hjärtklappning, försämrad fysisk ork eller smärta i bröstet. Sjukdomen är inte livshotande men ger en ökad risk för allvarliga följdsjukdomar. Flimret gör att blodet strömmar sämre genom hjärtat och ökar risken att blodproppar bildas. Om en blodpropp når hjärnan kan det leda till en stroke.

Ladda ner Flimmerrapporten 2021

Annons:

Källor:

hjart-lung.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: