Ange ditt sökord

Petra Månström, löpcoach och journalist tappade all ork till följd av stora blödningar på grund av myom. Hon vill förmedla till andra kvinnor att våga stå på sig och ställa krav för att få rätt hjälp. Foto: Evelina Sigetty

Petra Månström, löpcoach och journalist tappade all ork till följd av stora blödningar på grund av myom. Hon vill förmedla till andra kvinnor att våga stå på sig och ställa krav för att få rätt hjälp. Foto: Evelina Sigetty

Myom kan ge stora mensblödningar

De flesta kvinnor får någon gång i livet myom, som är den vanligaste typen av godartad tumör hos kvinnor i fertil ålder. Myom är muskelknutor i livmodern och vissa får besvär som påverkar hela livet. När det var som värst fick Petra Månström, löpcoach och journalist, byta binda två gånger varje timme för att inte blöda igenom.

Annons:

Petra Månström är journalist, löpcoach och entreprenör inom träning och hälsa. Hon födde en son år 2015, 39 år gammal, och ett år senare såg gynekologen på ultraljudet att hon hade två små myom, muskelknutor i livmodern. Gynekologen berättade att detta är vanligt och att man inte behöver göra någonting åt det så länge man inte har besvär.

-Eftersom jag inte upplevde några problem tänkte jag inte mer på det. Med tiden blev menstruationsblödningarna lite större än vanligt och jag hade en känsla av att mensen aldrig tog slut på grund av småblödningar då och då. Men jag resonerade som många med mig att det helt enkelt är så det kan vara.

Petra har alltid tänkt att det mentala och det fysiska hänger ihop och växelverkar med varandra. 2018 var ett tufft år då Petras pappa gick bort och bara någon månad senare började hon blöda rejält. Hon kände det som om hon var höggravid och hela tiden fick springa till toaletten och hon fick ont.

-Det var som ett niagarafall av blod och trots att jag använde dubbla förlossningsbindor så blödde det igenom. När det var som värst behövde jag byta binda två till tre gånger per timme. Det var midsommarhelg och jag ringde runt för att få hjälp och började så smått få panik. Jag hade fått tips om att köpa Cyklo-F på apoteket, men det hjälpte inte.

När hon äntligen fick träffa en gynekolog blev mötet inte vad hon hade förväntat sig.

-Att jag skulle vänta tills jag kom i klimakteriet för att det skulle bli bättre kunde jag inte acceptera. När jag inte fick vettiga svar vände jag mig till en annan gynekolog, som föreslog p-piller eller spiral.

Då Petra som journalist är både nyfiken och vetgirig så accepterade hon inte svaren utan letade själv information kring behandling och forskning. Många kvinnor litar till vad gynekologen säger, men Petra vägrade tro att det inte fanns någon bättre lösning.

Petra fick kämpa för att få hjälp

-Det tuffaste var att ingen verkade ta detta på allvar och att jag själv fick försöka hitta information och lära mig om myom. Parallellt med dessa stora blödningar och energibrist till följd pågick ju vardagen som egen företagare och jag hade en liten son att ta hand om. Det var en oerhört tuff tid! På grund av blödningarna blev jag otroligt trött och åt järntabletter även om husläkaren menade att mina järnvärden såg fullt normala ut. Men jag orkade ju knappt gå uppför trappan i hemmet.

Petras nära och kära försökte självklart stötta och hennes sambo såg ju hur hela sängen var blodig och hur hon blödde ner många handdukar.

-Jag minns när jag skulle iväg med flyget och han fick åka till affären för att köpa de tjockaste bindorna. Idag har han stenkoll på mensskyddsutbudet i affärerna, skrattar Petra.

Efter flera gynekologbesök och viss övertalning fick Petra till slut ett läkemedel utskrivet. Medicinen krympte myomet och minskade därmed blödningarna.

-Man pratade om att operera bort myomet, men då var jag tvungen att ta ställning till risken att inte kunna få fler barn. Själv var jag som en zombie helt utan energi och det var inte läge att ta några stora beslut. De snabba hormonförändringarna gjorde mig ännu tröttare och jag vet än idag inte riktigt hur jag tog mig igenom år 2019.

Tack vare att Petra är en känd profil inom träning och hälsa och har ett stort kontaktnät, fick hon reda på att det fanns en plats kvar i en studie kring myom, på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Petra fick komma dit dagen efter. Även nu fick hon frågan om hon ville ha fler barn, då man inte känner till hur metoden på sikt påverkar äggstockarna.

-Nu hade det gått så långt att jag inte orkade mer. Jag tackade ja till att delta i studien och det har jag inte ångrat. Min testgrupp lottades till att göra en embolisering och över en natt blev jag helt symtomfri. Idag, knappt ett år senare, har jag inga spår av myomet och känner mig som en ny människa. Jag har fått livet tillbaka och det är helt fantastiskt!

Embolisering – blodtillförseln till myomet stängs av

Vid embolisering för man in en liten slang genom ett blodkärl i ljumsken och sprutar in små partiklar, som stänger av blodtillförseln till myomet, som då krymper. Den första tiden efteråt kan man ha mycket ont och man får med sig smärtstillande läkemedel hem.

Stort mörkertal av kvinnor som lider i det tysta

När Petra har gått ut med sin historia via sina kanaler har hon fått stor respons från kvinnor i liknande situation. De får många gånger höra att man måste operera bort livmodern. Jag som bor i Stockholm är ändå lyckligt lottad, medan en kvinna i ett annat landsting kanske inte erbjuds samma hjälp, säger Petra.

-Det är viktigt att känna till att man alltid kan be om en ”second opinion”, om man inte känner sig nöjd med den vård man får. Man kan även söka läkarhjälp utanför det egna landstinget. Jag är förvånad över hur lite vissa gynekologer verkar kunna. När jag förmedlade vad jag hade läst om en studie i Tyskland, fick jag direkt ”kalla handen”. Jag hade hoppats att man skulle vara mer nyfiken och vilja ta till sig ny forskning och nya metoder.

När Petra berättade för vänner om myomen visade det sig att tre av dem också hade myom och de som hade större blödningar har nu sökt hjälp. Många tror att det kan vara normalt att få ökade blödningar när man är över 40 år och vem är inte trött idag?

-Det finns nog ett stort mörkertal av kvinnor som har mindre energi och sämre livskvalitet än vad de skulle behöva ha, till följd av stora blödningar.

Petras råd till andra kvinnor som misstänker att de skulle kunna lida av myom är att:

  • Läsa på för att få den senaste kunskapen inom området.
  • Skriva ner frågor och viktiga punkter inför läkarbesöket.
  • Om du inte är nöjd, gå till en annan läkare för en ”second opinion”.
  • Lyssna till din magkänsla, om rådet läkaren ger inte känns bra, fråga mer eller sök hjälp på annat håll.
  • Ha med dig någon till läkarbesöket om du vet att du har svårt att stå på dig eller lätt glömmer vad som har sagts.
  • Läs på, våga stå på dig och ställ krav!

-Min mamma är 78 år och hon vill inte vara till besvär och därför kan det i värsta fall bli fel i mötet med vården. Man får nog se på läkarbesöket som en anställningsintervju, där man ska ”pitcha” sig själv. Jag vill förmedla vikten av att läsa på, våga stå på sig och att inte vara rädd för att ställa krav, säger Petra avslutningsvis.

Här kan du läsa mer om myom och om en ny behandlingsmetod.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: