Detta presenterar Socialstyrelsen i ett pressmeddelande, som är den myndighet som sedan 1996 tillhandahåller donationsregistret.
Högsta siffran sedan start
Trots att 80 procent är positivt inställda till organdonation, är det inte lika många som aktivt tagit ställning. Syftet med Donationsveckan är att uppmärksamma organ- och vävnadsdonation som viktigt i en tid då bristen är stor.
Under Donationsveckan, som pågår 4–10 november, inkom rekordmånga 21 123 anmälningar, vilket är högsta siffran sedan veckan infördes för nio år sedan. Det är en hög siffra som kan jämföras med att Socialstyrelsen får in cirka 400–1000 stycken anmälningar en vanlig vecka.
– Det är fantastiskt att veckan har genererat så många anmälningar till donationsregistret. En hög donationsvilja hos allmänheten är en förutsättning för att donationer och transplantationer ska kunna ske. Det är viktigt att göra sin vilja känd, säger Josefina Meyer, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Tar bara någon minut
Det är inte bara Donationsveckan som slår rekord. Många människor har under 2019 valt att göra sin vilja hörd genom att registrera sig i donationsregistret. Ett aktivt ställningstagande underlättar för vård och anhöriga, säger Wenche Stribolt, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande:
– Många har nog tänkt att de ska ta ställning men inte kommit sig för. Att anmäla sig till donationsregistret med BankID är ett enkelt och säkert sätt och tar bara någon minut. Med BankID kan du också kontrollera eller uppdatera dina uppgifter när du vill. Berätta även för dina närstående om ditt beslut. Då vet de vad du vill, och det underlättar även för vården.
Fakta: så gör du din vilja hörd
- På Socialstyrelsens hemsida, www.socialstyrelsen.se/donationsregistret/anmalan
- Fyll i ett donationskort som du förvarar på en säker plats (t ex plånboken) tillsammans med id-handling.
- Informera närstående muntligt och skriftligt.
- Donationskort finns på apotek och vårdcentraler.