Priset delades ut under Stomidagen i början av oktober.
“Unik förmåga att möta alla patienter”
Priset delas ut av ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet, en ideell intresseorganisation vars målgrupp är alla med en sjukdom eller missbildning i tarmsystem och/eller urinvägar oavsett om de för närvarande är stomi/reservoaropererade eller inte samt alla närstående och övriga intresserade. En stor målgrupp för ILCO:s verksamhet är personer med tarmcancer och cancer i urinvägar. ILCO är en av medlemsorganisationerna i Nätverket mot cancer samt en av huvudmännen i Cancerfonden.
Motiveringen lyder ”Ismira Serdarevic är en ambassadör för stomivård och hon har en unik förmåga att möta alla patienter och driver frågan om att det ska finnas många specialiserade undersköterskor i stomivården. Ismira finns som stöd för alla på Kirurgkliniken Västmanlands sjukhus och är alltid lika stolt över det jobb som görs tillsammans.”
“Lycklig och hedrad”
Priset från ILCO är en hedersutnämningen, men årets pristagare Ismira Serdarevic berättar att prissumman på 10 000 kronor kommer väl till pass då hon nu går en specialistutbildning i akutsjukvård för undersköterskor.
-Jag är så lycklig och hedrad! Det är mina kollegor som lämnat in nomineringen av mig på grund av att de ser mitt engagemang och passion för jobbet, jag älskar mitt arbete! säger stomiundersköterska Ismira Serdarevic, som även beskriver sig som en ”psykolog, syster eller mamma för sina patienter.
“Jag älskar mitt jobb och mina patienter”
Ismira Serdarevic har jobbat sedan 2004 på Kirurgkliniken i Västerås. Hon har alltid haft ett stort engagemang för sitt arbete som undersköterska och när möjligheten kom att utvecklas och specialisera sig i stomivård hoppade hon snabbt på tåget.
– Jag älskar mitt jobb och mina patienter, säger Ismira Serdarevic.
Från att ha haft rollen som stomiombud på 50 procent har uppdarget nu utvecklats till en heltidstjänst. Ismira har under en tid både jobbat med uro- och tarmstomier. Hon ser ett behov av att samla kunskapen inom dessa specialiteter och känner det som självklart att vi ska dela erfarenheter för att ge patienterna den bästa vården.
– Jag vill att alla som jobbar runt mig ska känna sig trygg i att vårda patienter med stomi.
Stomivården i Västmanland har ökat i och med att fler och äldre patienter idag, med nya metoder, kan opereras. Stomipatienten blir äldre och lever längre med sin stomi. Därav ser vi idag stomipatienten på fler platser i vårdkedjan. Ismira ser det som hennes uppdrag at sprida kunskap även ute i kommun och på boenden. Hon bjuder gärna in personal för att lära dem allt hon kan. Det är inte hennes vilja eller förmåga – bara verksamhetens begränsningar, som ibland stoppar kunskapsspridningen.
“Mycket känslor kring att få en stomi”
Ismira ser och driver frågan att det ska finnas många specialiserade undersköterskor i stomivård. Hon har skapat ett nätverk för stomiombud, i vissa delar av Sverige även benämnda som stomiundersköterskor, som träffas och diskuterar vad de kan göra för att driva omvårdnaden kring stomipatienten framåt.
Kirurgkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås gör cirka 200 stomioperationer varje år.
-Det är mycket känslor kring att få en stomi och de flesta befinner sig i en kris, en sorg och en bearbetning. Jag följer upp patienten både innan operation och när de kommer därifrån, jag pratar och försöker se den enskilda människan. Sen börjar första träningen i att hantera sin stomi och jag följer upp dem efter. Det blir stor vänskap ibland, säger Ismira Serdarevic, som går under smeknamnet ”Stomira” på jobbet.