Ange ditt sökord

Enligt forskarna har det aldrig varit så svårt att se stjärnorna från jorden, särskilt i västvärlden. Foto: Shutterstock

Enligt forskarna har det aldrig varit så svårt att se stjärnorna från jorden, särskilt i västvärlden. Foto: Shutterstock

Stjärnbrist kan orsaka ohälsa

Om du upplever att det är svårt att se stjärnorna nuförtiden är du långt ifrån ensam. Ljusföroreningar leder till att det är allt svårare att se stjärnorna om natten och dessa ljusföroreningar kan även påverka din hälsa negativt.

Annons:

Forskare från en rad olika universitet i såväl Europa som USA har gemensamt tittat närmare på det här med ljusföroreningar och vilken inverkan det har på människors hälsa och välbefinnande. Forskningen har publicerats av American Association for the Advancement of Science.

Kan inte längre se Vintergatan

Enligt forskarna har det aldrig varit så svårt att se stjärnorna från jorden, särskilt i västvärlden. Siffrorna talar sitt tydliga språk då 60 procent av européerna och 80 procent av nordamerikanerna inte längre kan se Vintergatan.

Orsaken är att vi i allt större grad använder elektriskt ljus och belysning dygnet runt som “förorenar” nattmrörkret och gör det svårare för stjärnornas ljus att nå fram till oss. Det är det som man kallar för ljusföroreningar.

Ljusföroreningar negativt för hälsan

Förutom att försvåra för människor att se stjärnorna kan ljusföroreningarna orsaka olika sjukdomar då det påverkar människans dygnsrytm. Människan är beroende av dygnsrytmen som påverkar bland annat hormonproduktionen i kroppen. Dygnsrytmen styr när du är vaken och när du ska sova och när vi ska äta. Forskarna menar nu att de kraftiga ljusföroreningarna kan vara en bidragande faktor till att dygnsrytmen rubbas.

Tidigare forskning har visat att en rubbad dygnsrytm kan orsaka sömnbrist, fetma, diabetes, depression och skulle även kunna öka risken att drabbas av vissa former av cancer.

Påverkar inte bara storstadsområden

Det finns en uppfattning om att ljusföroreningar främst skulle gälla städer. Det stämmer inte eftersom forskarna kunde se att ljuset som kom från städerna reflekterades i jordens atmosfär och på så sätt vände tillbaka till jorden och därmed ljusförorenar även områden som inte ligger i närheten av städerna.

För att komma fram till resultaten har forskarna bland annat använt en satellit för att mäta jordens ljusflöde i kombination med att man har gjort undersökningar och studier.

Annons:

Källor:

Falchi et al., Science Advances (2016)

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: