Först och främst rekommenderas att man regelbundet besöker tandvården för en koll. Många drar sig för ett tandvårdsbesök då det kan vara både dyrt och en skräckblandad upplevelse. Faktum är dock att om man har några besvär som inte upptäcks i tid kan det svida mer både i plånboken och i munnen. Tandvården har idag lösningar som gör att man kan få ner kostnaden på ett regelbundet besök så prata med tandvården där du bor. Men med det sagt hänger ju mycket på hur vi tar hand om våra tänder och vår mun på egen hand.
Håll rent mellan tänderna
Man kan prata om de tre t:na; tandborste, tandtråd och tandstickor. Grundprincipen är att hålla munnen och tänderna rena och fräscha. Förutom att borsta tänderna minst två gånger om dagen är det viktigt att hålla rent mellan tänderna där det kan vara svårare att komma åt med tandborsten. Inte sällan är det där som det skapas karies eftersom matrester blir kvar och får gro.
En del tycker det är obehagligt att vara ”där och peta” men det finns olika smarta hjälpmedel för att underlätta och de flesta finns hos tandläkaren eller på apoteket. Fråga dig fram och botanisera i tandvårdshyllan, glöm inte att packa ned detta om du åker iväg. Tänderna ska må bra hemma som borta såklart.
Olika typer av munskölj
Det finns en uppsjö av olika munskölj på marknaden som kan delas in i två kategorier, kosmetisk och terapeutisk. Kosmetiskt munvatten hjälper till att ta bort matrester från dina tänder, reducerar bakterier och tar tillfälligt bort dålig andedräkt, men mer än så kan dessa produkter inte lova. Ett terapeutiskt munvatten innehåller aktiva ingredienser som eteriska oljor, klorhexidin och fluorid som bevisat reducerar plack och minskar risken för hål i tänderna.
Välj munskölj med omsorg och läs igenom innehållsförteckningen och tänk på att långvarigt användande av munskölj som innehåller höga mängder alkohol kan orsaka muntorrhet, vilket kan leda till dålig andedräkt och irritera orala vävnader.
Många tycker det är skönt att med hjälp av tuggummi även hålla rent mellan måltiderna. Om man upplever dålig andedräkt finns det även tungskrapor och olika former av receptfria hjälpmedel på apoteket som kan hjälpa till. Som med allt annat gäller ”lagom” när det kommer till såväl tuggummin som munskölj.
När den dåliga andedräkten består
Om ingenting hjälper eller man upplever att man konstant har dålig andedräkt kan det vara värt att prata med sin tandläkare vad orsaken kan vara. Bland annat kan vår saliv påverka andedräkten.
Tänderna och andedräkten är bland det första som möter andra människor och därför är det inte sällan ett socialt stigma om man upplever att man har dålig tand- och munhygien. Regelbundna kontroller hos tandläkaren och egenvård underlättar för en god tand- och munhygien så att man kan fyra av det där härliga solskensleendet.’