Ange ditt sökord

Långvarig smärta leder ofta till minskad fysisk aktivitet, muskulära obalanse... Foto: Shutterstock

Långvarig smärta leder ofta till minskad fysisk aktivitet, muskulära obalanse... Foto: Shutterstock

Stötvågsbehandling – ny terapi som ger hopp vid långvariga smärtor i rörelseapparaten

Kroppen har en fantastisk förmåga att läka akuta småskador och överbelastningar. Ibland misslyckas dock läkningsprocessen och man får ett långvarigt smärttillstånd i muskler och senor.

Annons:

Detta leder i sin tur ofta till minskad fysisk aktivitet, muskulära obalanser och att en ond cirkel etableras. Tillståndet blir alltmer svårbehandlat och en hopplöshetskänsla infinner sig lätt. En ny behandlingsmetod har de senaste åren börjat introduceras i Sverige, stötvågsterapi, och många patienter som trott sig haft kroniska besvär har blivit hjälpa – ofta på bara ett par behandlingar.

På 1980-talet började urologläkare använda stötvågsteknik för att behandla njurstenar. Genom att från utsidan av kroppen rikta ett kraftigt vibrationsgenererande munstycke mot urinledaren krossas njurstenen utan att vävnaden runt omkring skadas. Eftersom njurstenar består av kalk, och att kalk även inlagras i skadade senor började några tyska urologer att ”knäcka extra” med att behandla kroniska senbesvär. Detta kom snart till tyska idrottsläkares kännedom, och de började att använda sig av stötvågstekniken för bota tidigare svårbehandlade skador hos de tyska världsstjärnorna. I samband med detta startade en teknikutveckling av stötvågsapparaturen till att bli portabla och effektivare för skadebehandlingar. Apparaterna delades in efter ifall de gav fokuserade stötvågor (chockvågor) eller utstrålande stötvågor (tryckvågor).

Ökat antal studier ger större kunskap

Antalet studier har ökat under senare år, och man vet nu vilka skadetyper som svarar särdeles bra på behandlingen. I Centraleuropa är det ett ökande antal ortopedläkare som använder sig av stötvågsbehandling eller ESWT som det även kallas. Under senare tid har intresset spritt sig även till länder som Norge och Sverige, men här är det ännu mest naprapater och sjukgymnaster som investerat i stötvågsutrustning. En av få läkare som jobbar med stötvåg i Sverige är Dr Torbjörn Åkerfeldt på Bones Medical i Uppsala, som har patienter från hela Mellansverige. Bones Medical är även en av få kliniker i Sverige som kan erbjuda både fokuserad och radiell (utstrålande) stötvågsbehandling.

-Under de snart två åren vi jobbat med stötvågsbehandling på kliniken blir jag alltmer övertygad av de positiva effekterna säger Torbjörn. De flesta patienterna har innan besöket hos oss varit hos andra vårdgivare, men inte blivit speciellt mycket bättre, så vi har lite extra erfarenhet av de knepigare fallen. Dessutom har idrottare väldigt bråttom att snabbt bli bra igen. Vi använder förstås även andra behandlingar, från sjukgymnastik rehabträning till olika nålbehandlingar och högeffektslaser, men när det gäller långvariga smärttillstånd, t ex vid senfästen på hälen eller vid tennisarmbåge står nog fokuserad stötvågsbehandling i särklass. I många fall kan vi undvika kortisoninjektion eller att patienten behöver operaras fortsätter Torbjörn.

-Vi har även sett hur viktigt det är att inte bara behandla själva senan eller senfästet, utan även muskulaturen som drar i senan. Detta är erfarenheter som finns bland andra yrkesgrupper, såsom naprapater, idrottsmassörer och osteopater, men eftersom det saknas några bra vetenskapliga studier på området har det ännu inte slagit igenom bland oss läkare. Vanligtvis finner man att hela muskeln är spänd, eller ökad muskeltonus som vi brukar säga, men ofta finner man även lokala hårda muskelknutor eller så kallade triggerpunkter. Med vår stötvågsutrustning har vi en unik möjlighet att minska den generella muskeltonusen med tryckvågor, och att inaktivera triggerpunkter med chockvågor. Det är nog därför vi så tydligt ser att de gamla erfarenheterna från fysioterapin verkligen stämmer. I vetenskaplig studier har man bara behandlat lokalt där smärtan sitter, så i verkligheten blir resultaten oftast ännu bättre.

Hur kan stötvågorna minska smärtan och påskynda läkningsprocessen

En naturlig fråga till Dr Åkerfeldt blir förstås hur stötvågorna kan minska smärtan och påskynda läkningsprocessen, och här har han ett kort och ett längre svar. –Den enkla förklaringen är att stötvågorna akutiserar den gamla skadan, det vill säga ”slår upp” den på nytt så att den kan läka om igen, och förhoppningsvis på ett bättre sätt. Bland annat ökar genomblödningen, och man vet nu att blodplättarna som ansamlas och aktiveras i områder frisätter mängder av substanser som är viktigt för en optimal läkningsprocess. Men detta kan inte förklara den snabba smärtlindringen som antingen blir bestående, eller så återkommer smärtan efter ett par dagar för att helt försvinna efter någon månad. Jag har nyligen börjat forska på detta intressant område, och det finns två nyupptäckta proteiner i nervsystemet och i skadeområdet som kanske kan förklara detta fenomen.

Det låter som vi får anledning till att återkomma. Tills vidare kan vi konstatera att stötvågsbehandling tycks fungera väldigt bra vid tillstånd som hälsporre, tennisarmbåge, hälsenebesvär, kalkinlagringar i senor, benhinneinflammationer, men även för att behandla ömma muskler. Du kan läsa mer om stötvågsbehandling här.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: