Ange ditt sökord

Kvinnor utgör idag en majoritet av svenskarna med spelmissbruk. Foto: Shutterstock

Kvinnor utgör idag en majoritet av svenskarna med spelmissbruk. Foto: Shutterstock

Spelproblemen ökar – särskilt hos kvinnor

Under de senaste tre åren har andelen svenskar med allvarliga spelproblem blivit 45 procent fler och för första gången utgör kvinnor en majoritet.

Annons:

Det visar siffror från en studie som Folkhälsomyndigheten har genomfört sedan 2008.

Svarat på frågor om spelande

Studien, Swelogs, undersöker relationen mellan spel om pengar och folks hälsa och studien är en av världens största i sitt slag. Hösten 2018 lät Folkhälsomyndigheten drygt 5 000 svenskar i åldrarna 16-87 svara på frågor om sitt spelande och dess konsekvenser. Deltagarna i studien fick svara på frågor via en webbenkät, postenkät eller intervju på telefon.

Personer som tidigare har haft spelproblem ingår inte i studien även om de fortfarande har problem som uppstod på grund av spelmissbruket.

Ökat antal med spelproblem

Allvarliga spelproblem klassas som spelberoende och under åren 2015 till 2018 ökade andelen spelberoende svenskar från runt 31 000 till 45 000 personer.

Det innebär en ökning på 45 procent bara under de senaste tre åren.

Störst ökning hos kvinnor

Studien har pågått i nästan 10 år och för första gången utgör nu kvinnor en majoritet av gruppen. Kvinnor utgjorde 2015 endast 18 procent av gruppen, idag är motsvarande siffra 64 procent.

En av orsakerna menar Folkhälsomyndigheten är att spelbolagen nu har riktat in sig på den kvinnliga målgruppen, en annan att fler kvinnor än tidigare spelar på nätkasinon. Tillgängligheten är en riskfaktor och att man idag kan spela på till exempel mobilen gör att tillgängligheten har ökat och därmed riskerar fler att drabbas av spelberoende.

Får långtgående konsekvenser

Folkhälsomyndigheten konstaterar att spelproblem får långtgående konsekvenser som psykisk ohälsa och självmordsproblematik och att det även drabbar familj och närstående. Man uppskattar att omkring 30 000 barn idag bor i familjer där minst en förälder har spelproblem.

Regeringen har sedan tidigare påbörjar ett arbete med att införa hårdare reglering för de spelbolag som verkar i landet, ett arbete som pågår parallellt med att allt fler verkar drabbas av spelberoende. Regleringen är tänkt att erbjuda bättre möjligheter att bland annat blockera sig från spelsajter och minimera den idag agressiva marknadsföring som spelbolagen använder.

Fakta Hit kan du vända dig om du har spelproblem

Stödlinjen Personer som upplever problem eller oroar sig för sitt spelande kan ringa kostnadsfritt och anonymt till Stödlinjen på telefonnummer 020–819 100. Linjen riktar sig både till dem som spelar och till anhöriga. De som arbetar på Stödlinjen har tystnadsplikt. Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning på uppdrag av socialdepartementet.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: