Ange ditt sökord

I Sverige uppger cirka 8 procent av befolkningen 16-84 år, 600 000 personer, att de har någon i sin närhet som har eller har haft spelproblem. Foto: Shutterstock

I Sverige uppger cirka 8 procent av befolkningen 16-84 år, 600 000 personer, att de har någon i sin närhet som har eller har haft spelproblem. Foto: Shutterstock

Spelproblem får konsekvenser för över en halv miljon närstående

Att själv drabbas av psykisk ohälsa, ökad konsumtion av alkohol och spelproblem är någr av de konsekvenser en närståendes spelproblem kan leda till.

Annons:

I Sverige uppger cirka 8 procent av befolkningen 16-84 år, 600 000 personer, att de har någon i sin närhet som har eller har haft spelproblem.

Lika stor utsträckning som hos de som spelar

Kvinnor som är närstående till personer med spelproblem har i lika stor utsträckning psykisk ohälsa som kvinnor som har egna spelproblem. För kvinnor såväl som män som har egna spelproblem ökar risken ytterligare. För män ökar den psykiska ohälsan mer om de har egna spelproblem än om de är närstående. Det saknas dock uppgifter om vilken relation den närstående har till personen med spelproblem.

Närstående till personer med spelproblem har även en ökad risk att:

  • utsättas för våld i nära relation
  • ha riskkonsumtion av alkohol
  • känna oro för ekonomin eller ha sämre ekonomi
  • ha problem i relatione
  • ha egna spelproblem

Barn som är närstående är extra utsatta

När de vuxna mår dåligt, är fysiskt eller psykiskt frånvarande och får ekonomiska problem, drabbar det även barnen. Konflikter och våld förekommer oftare i familjer där någon har spelproblem.

Barn som lever nära personer som har spelproblem har därför ett ännu större behov av information, råd och stöd och ska enligt hälso- och sjukvårdslagen beaktas särskilt.

Viktig åtgärd att kunna erbjuda stöd till närstående

I en ny broschyr har Folkhälsomyndigheten sammanställt aktuell kunskap om de närståendes situation. Syftet är att fånga upp dem som är i behov av stöd.

-Att fånga upp närstående till personer med spelproblem och erbjuda dem relevant stöd är en viktig åtgärd för att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande, säger Jessika Spångberg, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Broschyren sammanställer kunskap om situationen för de närstående till personer med spelproblem. Innehållet bygger främst på resultat från befolkningsstudien Swedish longitudinal gambling study (Swelogs) samt på en kartläggande litteraturöversikt om närstående och anhöriga.

Till nationella stödlinjen kan du som har problem med spelberoende, antingen själv eller hos någon närstående, vända dig.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: