Det är forskaren Gustav Jarl vid Region Örebro län som tagit fram skon.
Sår på fötter
Hos den som drabbats av diabetes påverkas ofta neerver, kärl och muskler så att blodcirkulationen och känseln i fötterna försämras. Det kan leda till att felställningar uppstår i fötternas leder, att huden blir torr och skör och att sår lätt uppstår på fötterna. Dessa sår är många gånger också svårläkta.
I värsta fall kan besvären med fötterna i samband med diabetes leda till amputation.
Lång och svår läkningsprocess
Problem med fotsår är ofta försämrande för livskvaliteten då det kräver en omfattande behandling. Behandlingen, som kan sträcka sig under lång tid, inkluderar insatser som såromläggning, fotvård, diabeteskontroll, livsstilsförändringar och antibiotikabehandling. Man behöver även avlasta såret med hjälp av behandlingsskor och skoinlägg. Ett problem är att nerverna är så pass skadade så att den drabbade inte känner av skadan.
En annan form av behandling är gips, man gipsar då in såret upp till knät. Det leder till mindre tryck på såret men med nackdelen att rörelseförmågan blir begränsad och att gipset inte går att ta av och på samt måste gipsas om en gång i veckan.
Plomberad sko
Iställt för gips har Gustav Jarl, tillsammans med Roy Tranberg vid Göteborgs Universitet, därför tagit fram en plomberad behandlingssko som kan användas.
Den specialdesignade skon har en stel sula och ordentligt med utrymme. Det nya är hur avlastningen görs för såret och att skon plomberas med ett plastband och därmed används dygnet runt, på samma sätt som gips.
Positiva forskningsresultat
Forskningsresultatet har varit positivt. Istället för att ha gips i tre månader, eventuell sjukskrivning och sjukhusbesök varje vecka för att lägga om gipset kan nu patienterna i regel jobba som vanligt och köra bil.
Forskarna bakom skon menar att mana nu har tagit fram ett hjälpmedel till en rimlig kostnad som kan hjälpa många patienter som har problem med fötterna i samband med diabetes.