Det visar en ny studie.
Sömnlängdens betydelse för överlevnad
Forskningen bygger bland annat på en studie av 43 000 personer i Sverige och frågan forskarna ställde sig var hur åldern påverkar sömnlängdens betydelse för ens överlevnad.
Utifrån resultaten kunde forskarna bland annat se att unga människor upp till ungefär 65 års ålder påverkades mest av sömnlängden, exempelvis såg man att de som sov udner fem timmar och över åtta timmar per natt hade en ökad ris kför att dö.
Måttligt förhöjd men tydlig risk
Torbjörn Åkerstedt är professorn i psykologi som har forskat mycket på sömn och som även ligger bakom den aktuella studien. Till Sveriges radio säger han att man inte ska vara orolig om man tillhör kategorierna där sömnlängden påverkar överlevnad.
Samtidigt kommenterar Torbjörn Åkerstedt att även om risken är måttligt förhöjd så är den tydlig, vad som däremot är oklart är sambandet som man inte har lyckats identifiera än.
Går att motverka
Det går faktiskt att motverka den ökade dödligheten för forskarna såg även att de som sov för lite under veckorna men som passade påa tt sova längre på helgen minskade risken för att dö.
Torbjörn Åkerstedt bekräftar teorin om att det verkar som att man kan kompensera med att sova ikapp på helgen och att även om det säkert finns en övre gräns man inte är medveten om än är det i varje fall bättre tat öka på lite sömn på helgen än att inte göra det alls.