Ange ditt sökord

Att få till vardagsrörelse under semestern kommer man långt med. Vill man dessutom lägga till träning i form av en simtur, jogging eller övningar där man jobbar med de stora muskelgrupperna är det en positiv bonus. Foto: Shutterstock

Att få till vardagsrörelse under semestern kommer man långt med. Vill man dessutom lägga till träning i form av en simtur, jogging eller övningar där man jobbar med de stora muskelgrupperna är det en positiv bonus. Foto: Shutterstock

Sommarträning – se till att den blir av

Att få till träningen i vardagen kan vara nog så svårt men när vi bryter våra rutiner under sommarledigheten kan det vara än svårare att hålla fast vid hälsosamma vanor. Här får du tips för att balansera en lugn semester med vardagsrörelse och träning.

Annons:

På semestern kanske man ser fram emot sol, bad och att få läsa klart boken, umgås med familj och vänner. Måste man då verkligen träna på ledigheten? Absolut inte, det är generellt inte mycket du måste göra. Däremot kan man välja att röra på sig även under semestern då vinsterna i form av fysiskt och psykiskt välmående är stora. Du kan se det som en present till dig själv och ditt framtida jag. Dessutom blir det en bra start inför hösten. Vad är då tillräcklig aktivitet? En bra riktlinje är att man ska bli varm och andfådd under 20 till 30 minuter de flesta dagar. Lägger du dessutom till aktiviteter där du tränar de stora muskelgrupperna ett par gånger i veckan blir det en bra bonus för hälsan.

Rörelse och träning ger många positiva effekter för kroppen och psyket. Man blir vanligtvis piggare, gladare och mer kreativ. Maten smakar godare, badet blir skönare och sömnen mer effektiv efter att du använt kroppen. Om man dessutom gör aktiviteten tillsammans med andra blir det socialt vilket också har en positiv effekt på välbefinnandet. Hur får man då till fysisk aktivitet på semestern utan att det för den delen ska bli en stress? Här kommer några tips som hjälper dig att hålla i gång under sommaren.

Tänk gärna utanför boxen, träning behöver inte alltid betyda gym och redskap. Prova att tänka rörelse i stället för träning och utforska nya saker.

Tips på aktiviteter

  • Packa en picknick och ta en långpromenad i skog eller park.
  • Om familjen tar bilen till stranden spring eller cykla dit medan din partner tar bilen och byt på vägen hem.
  • Hyr en kanot, kajak eller SUP-bräda om du har nära till vatten.
  • Vandra i skog och natur.
  • Umgås med barnen; alltifrån kullerbyttor, krocket, bollekar, hoppa studsmatta och bad ger fantastisk vardagsrörelse.
  • En simtur på 10-20 minuter ger bra träning för hela kroppen.
  • Löp valfritt tempo och stanna emellanåt för att exempelvis göra några armhävningar, benböj, gå balansgång, träna bålstyrka.
  • Löpning med varierad fart, kanske korta spurter och långsammare emellanåt eller backintervaller där du springer uppför en backe och går nerför – upprepa så många gånger du orkar.
  • Få egen tid med en promenad. Nyttja ljuset och de långa dagarna genom att ta långpromenader med din partner, en vän eller ditt barn. Eller varför inte lyssna på en pod eller bok. Då får du både rörelse och dagsljuset som fyller på D-vitamin till kroppen. Kom ihåg att smörja in dig med solkräm under soliga dagar.
  • Prioritera en yogastund. Yoga kan även hjälpa dig att landa i kroppen och lugna nervsystemet vilket reducerar stressnivån. Detta kan passa perfekt inför en släktmiddag eller lång resa med barnen där tålamodet ibland kan prövas.
  • 5 minuters rask promenad eller jogga som uppvärmning, sätt sedan timer på den tid du vill träna och gör så många repetitioner du hinner av övningarna:

15 upphopp eller kliv upp och ner på trappsteg/bänk/sten.

10 armhävningar

15 knäböj

5 burpees alternativt bergsklättring, 5 med varje ben

Spring ett varv runt huset eller upp och nerför trappan.

-börja om från början.

Om man har svårt med motivationen behöver man helt enkelt bestämma sig för att göra det ändå. Skapa en hållbar rutin som fungerar hela sommaren.

Annons:

Källor:

doktorn.com

Puls & Träning

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: