Studien visade att migränen minskar ordentligt bara man tror på att den tablett du får av doktorn minskar smärtan, en så kallad placeboeffekt. Men även att kommunikationen mellan läkare och patient är mycket viktig för tron på medicinens verkan och effekt.
Patienterna blev ännu bättre
Patienterna i stuien fick under migränanfall fick antingen sockerpiller eller verksam migränmedicin. För att kontrollera studien sa den behandlande läkaren ibland att det var sockerpiller även när det var verksam migränmedicin och ibland att man inte visste vilket av dessa det var. När man sammanställde studien kunde man se ett tydligt mönster.
Patienterna med sockerpillerna blev bättre, en förbättring med 50 procent jämfört med ingen medicin. Dessutom blev patienterna ännu bättre när läkaren sa att det borde fungera men de ändå fick ett sockerpiller. Allra bäst effekt gav dock riktig medicin, att läkaren förmedlade informationen om medicinen och att patienten tog till sig och trodde på den informationen.
Viktigt med kommunikation
Ingela Nilsson Remahl är huvudvärksforskare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Till Sveriges radio säger hon, appropå den nya studien, att kommunikationen mellan läkaren och patienten är viktigt.
Det kan tyckas självklart men hon menar att beståndsdelen “trovärdighet” som studien visade var en avgörande komponent i behandlingen och effekten av en medicin är en av läkarnas viktigaste uppgifter. Att sakligt kunna presentera och argumentera kring behandling och biverkningar. En öppen dialog mellan läkare och patient.
Fakta
- Migränattacker kan ha olika längd och intensitet, och ibland klinga av på egen hand.
- I Sverige har ungefär 17 procent av kvinnorna och 10 procent av männen migrän. Att fler kvinnor har migrän beror på hormonsvängningar vid ägglossning och mens.
- Migrän kan också sättas igång av tex stress, vin eller choklad.