Det ska sägas att först och främst bör du överväga att sluta med ditt tobaksanvändande. Rökning och snusning är inte bra för hälsan och det vet du säkert redan. Om du vill ha hjälp med ditt tobaksstopp kan du fråga din tandläkare, vårdcentral eller söka på nätet efter olika vägar att gå. Men för dig som röker eller snusar är det ändå bra att ha kunskap om hur tobak påverkar din mun- och tandhälsa samt vad du själv, förutom att minska eller avsluta ditt tobaksanvändande, kan göra för din mun och dina tänder.
Mun och tandvård för dig som röker eller snusar
Det är viktigt att ta sin mun- och tandhälsa på allvar och den som använder tobak behöver kunskap i hur man minskar de negativa konsekvenserna, även om man vet att tobaksbruk är negativt för munhälsan.
– De flesta snusare och rökare jag möter idag är väl medvetna om tobakens skadeverkningar. Många är oerhört måna om sin munhälsa, just för att de skäms över sitt begär och missbruk. De önskar att det inte skall synas eller märkas. Som tandläkare kan jag bara upplysa om de skadeverkningar som redan skett och de som är troliga framöver. Sedan är det upp till snusaren eller rökaren att fatta sitt beslut efter detta, säger Jonas Hultén, erfaren tandläkare som driver en egen klinik i centrala Stockholm sedan många år.
Hos snusare och rökare finns det förutom en oro över den allmänna mun- och tandhälsan även en stor oro att drabbas av muntorrhet, missfärgning och dålig andedräkt.
– Det gäller förstås att vara extra noga med munhygienen när man brukar tobak. Använd mellanrumshjälpmedel en gång om dagen. Borsta sedan med elektrisk tandborste. En sådan borste håller mycket renare i munnen än en manuell tandborste. Undvik allt för slipande tandkrämen då slipmedlet repar och gör att missfärgningar med mera fastnar ännu lättare. Det finns tandkräm med silikonolja i. Oljan lägger sig på emaljens ojämnheter och förebygger därigenom missfärgningar.
Dålig andedräkt hos snusare och rökare
Dålig andedräkt som uppstår tillfälligt beror mågna gånger på yttre faktorer. Det kan vara vad du äter eller inte äter, dricker eller inte dricker. Det är inte ovanligt att snusare och rökare upplever känslan av tobaksrester i munnen. Det är dessa rester av ämnen som kan ge upphov till en dålig andedräkt hos dig som röker eller snusar.
På marknaden finns idag bland annat:
- tuggummin
- munskölj
- kapslar
- tabletter
Vissa är framtagna för dig som är rökare eller snusare. Att rengöra munnen från tobaksrester och i vissa fall även mjukgöra slemhinnan kan förbättra munhälsan hos dig som röker eller snusar. Fråga dig fram på ditt apotek eller prata med din tandläkare om vilken produkt som passar just dig.
Så påverkar tobak och rökning din mun och dina tänder
Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att 2 av 10 miljoner svenskar röker eller snusar. I tobak finns det ett stort antal dåliga ämnen som kan påverka mun, tänder och tandkött negativt. Den allvarligaste skadan i samband med rökning är att risken för cancer ökar, en risk som förhöjs i samband med högt alkoholintag. Det finns även en större risk att drabbas av tandlossningssjukdomen parodonit.
– När tobaksröken dras ner i lungorna, reagerar kroppen med att blodkärlen drar ihop sig. Detta sker även i de små kärlen i tandköttet. Vid varje undersökning mäter tandläkaren patientens tandköttsfickor och noterar dessutom om det blöder från tandköttet. Om fickorna är fördjupade, ömma och dessutom blöder när man sonderar, tyder det på en tandköttsinflammation, gingivit, vilken i obehandlat skick kan leda till tandlossning, parodontit. Genom tobaksrökning kan blödningen maskeras eftersom blodkärlen drar ihop sig och tandköttet ser friskare ut än vad det är. Tandlossning är nästan alltid en ”tyst sjukdom” och chansen till upptäckt minskar alltså genom rökningen.
Några av de allra vanligaste besvär många upplever är dålig andedräkt och missfärgningar på tänderna. Dessa tillhör tillsammans med vitaktiga förändringar på tandköttet, irriterade slemhinnor och melaninpigmentering i slemhinnan några av de besvär som anses vara mer lindriga. Men, som med alla lindriga besvär, ju längre tiden går desto värre kan besvären bli.
– Tobak påverkar både tänder och munnens och halsens slemhinnor. Rökare har oftast mer beläggningar på tänderna. Här fastnar tobakens tjära, vilken är kladdig. På den kladdiga ytan fastnar sedan bakterier och matrester, vilka via kalket i vår saliv ger hårda beläggningar, det vill säga tandsten. Muntorrhet är också vanligare hos framför allt rökare. Med mindre saliv ökar risken kraftigt för kariesangrepp. Hos rökare kan man ofta se att de små salivutförsgångarna ibland annat gommen är inflammerade, så kallad ””smookers gut”.
Så påverkar tobak och snusning dina tänder
Snus, precis som all tobak, har också ämnen som är dåliga för vår mun- och tandhälsa. Forskning pågår när det kommer till kopplingen mellan snus och allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdom bland annat.
– Snusare besväras liksom rökare oftast av missfärgade tänder. Hos snusaren ses ofta att tandköttet, framför överkäkens framtänder, drar sig uppåt – så kallad retraktion. Av trycket från snuset tunnas även benet ut. Framtändernas benplatta mot läppen är ofta tunn redan från början. I grava fall kan snuset göra att benet blir så tunt att det går hål rakt igenom tandköttet och in mot roten. Detta kallar vi en fenestration och är svårläkt.
Vanliga problem som snusare kan uppleva är att tandhalsarna friläggs och att tänderna blir missfärgade. Där snusen läggs kan det även uppstå veckade förhårdnader i munslemhinnan. Dessa förhårdnader kan även bli missfärgade. Ibland uppstår en inflammation av munslemhinnan, stomatit.
– Alla snusare uppvisar snusleukoplakier där snuset ligger. Tandköttet blir lite vitaktigt och vågigt – precis som en sandbotten i havet. Slutar man snusa, läker detta ofta ut fort.
Rökare och snusare – ta hand om din mun- och tandhälsa
Även om du röker eller snusar har du rätt till kunskap och information om hur du tar hand om din mun och dina tänder. Det är upp till dig om du väljer att fortsätta med ditt tobaksanvändande.
– Från mig som tandläkare finns det bara ett råd egentligen, att sluta med tobaken, avslutar Jonas Hultén.
För dig som ändå väljer att snusa eller röka handlar det om att kontinuerligt gå till tandläkaren och se till att ta hand om din mun och dina tänder i alla fall med hjälp av egenvårdsprodukter. Om du väl bestämmer dig för att du vill sluta med ditt tobaksanvändande så finns det såväl råd som mentorsprogram och egenvårdsprodukter.
—