Ange ditt sökord

I och med lex Maja tillåtas personal inom vård och omsorg att lämna över uppgifter till länsstyrelser och polis om djur utsätts för vanvård.  Foto: Shutterstock

I och med lex Maja tillåtas personal inom vård och omsorg att lämna över uppgifter till länsstyrelser och polis om djur utsätts för vanvård. Foto: Shutterstock

Snart träder lex Maja i kraft – ska förhindra att djur vanvårdas

Från och med den 1 april i år börjar en ny lag att gälla: lex Maja. Den ska se till att djur inte far illa eller vanvårdas.

Annons:

Tidigare har personal inom vård och omsorg brutit mot sekretesslagen om de slår larm om djur som utsätts för vanvård, men med lex Maja tillåts nu personalen att agera utan att riskera en anmälan som påföljd. 

Trygghet för personalen i deras agerande 

Lex Maria (anmälan om vårdskada) och lex Sarah (anmälan om missförhållande) finns sedan tidigare med avsikt att förhindra att människor far illa när de står under vård eller omsorg. Nytt för i år blir att även djur kommer att få en liknande lag.

Problemet innan har varit att personal inom omsorgen har blivit anmälda för sekretessbrott när de har slagit larm om vanvårdade djur, eftersom de då bryter mot sin tystnadsplikt. Justitieombudsmannen har utrett en del sådana ärenden, där de flesta har handlat om ägare som varit äldre med en demenssjukdom. Lex Maja tillåter däremot personalen att lämna över uppgifter till länsstyrelser och polis om djur utsätts för vanvård.

För exempelvis hemtjänstpersonal, som besöker väldigt många hem och kan stöta på sådana här fall, blir det en trygghet att veta vad de får göra och hur de ska göra. 

Uppkallad efter katt som avled pga vanvård 

Bakgrunden till lex Maja är ett fall med en katt – Maja – som 2016 svalt ihjäl när ägaren åkte in på sjukhus. Polisen fick larm om katten först efter elva dagar och då hade hon varken fått mat eller vatten och var i så dåligt skick att hon tvingades avlivas. 

Majas ägare hade hemtjänst, så personalen där visste om situationen, men på grund av att uppgiften skulle bryta mot tystnadsplikten och ge upphov till brott mot sekretesslagen valde de att inte informera länsstyrelsen om katten. Lex Maja har därför uppkommit för att förhindra att något liknande händer igen. 

Annons:

Källor:

Dagens Medicin 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: