Snart kan det stå en liten testutrustning hos barnläkaren som inom 15 minuter kan leverera ett komplett allergitestresultat. Det är var forskare vid KTH vill åstadkomma med ny testutrustning med biosensorer.
Smärtsamma pricktest
Närmare 100 000 barn i åldern 0-10år lider av någon form av matallergi. Idag består själva allergitestet av ett tidsödande pricktest som kan upplevas som både obehagligt och traumatiserande.
Dessa test utförs i regel redan vid milda allergisymptom och för att ta reda på om barnet lider av allvarlig matallergi måste barnet lämna en ansenlig mängd blod där resultatet många gånger tar flera dagar och även kostar mycket för vården. Det är detta som forskarna nu vill kringgå.
En droppe blod och ett ohyggligt snabbt testresultat
Daniel Hill är forskare på Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH och ingår i forskningsprojektet Positive som arbetar med att ta fram den nya metoden och tekniken.
– Det handlar om ett bekvämt test som kan göras direkt vid barnläkaren skrivbord, och där resultatet erhålls inom 15 minuter. Kostnadsnivån blir låg eftersom inga prov behöver skickas till ett labb. Läkaren behöver bara placera en bloddroppe och utvalda matsubstanser i en kassett och skjuta in denna i testutrustningen som inte är större än en skolåda berättar Daniel Hill i ett uttalande från KTH.
Det är många krav som en testutrustning ska uppfylla, bland annat ska den kunna testa patienten för alla tänkbara matallergier samtidigt som det ska göras snabbt och smärtfritt, något som ingen testutrustning på marknaden i dag har kunnat klara av. Daniel Hill och hans forskarkollegor anser dock att de har kommit en bra bit på väg:
– Vi har testat det material som sensorerna kommer vara gjorda av, och vi har fastställt att det klarar av att testa tio olika matallergier på samma gång. Nästa steg är att skala upp för hundratalet olika allergier, så att samtliga kan testas på samma gång.
Förändrad attityd i vården
Daniel Hill hoppas dels på att den kommersiella produkten ska kunna presenteras inom två år men även att man förändrar attityden inom vården och kanske inkluderar ett matallergitest i alla de tester som genomförs på nyfödda, för att tidigt kunna upptäcka matallergi som, om den inte upptäcks, kan få allvarliga konsekvenser.