Längre perioder med förmaksflimmer kan leda till att man får svårigheter att återfå och bevara den normala hjärtrytmen och ju längre tiden går desto större risk utsätts man för.
Känd mätskala kan underlätta vid riskbedömning
Forskare på Sahlgrenska akademin har undersökt risken att drabbas av stroke i samband med förmaksflimmer genom att använda den kända mätskalan CHADS2 för riskbedömning. De faktorer man utgick från var hjärtsvikt, högt blodtryck, högre ålder än 75 år, diabetes och tidigare stroke och totalt 2 335 patienter ingick i undersökningen.
Man fann att totalt 442 av dessa patienter led av förmaksflimmer och med det ökad risk för att drabbas av allvarligare sjukdomar som stroke.
-Vi fann att ju högre mått personerna hade på skalan desto större risk att drabbas av stroke och tidig eller sen död. Ett intressant fynd var att detta gällde även för de patienter som inte led av förmaksflimmer. Skalan visade sig alltså vara användbar för att bedöma risken att drabbas av senare följdsjukdomar som även kan ha dödlig utgång, säger Dritan Poci i ett pressmeddelande från Sahlgrenska.
Genom att använda sig av en mätskalan och där igenom kunna göra en tidig riskbedömning ökar man möjligheten att identifiera och behandla riskfaktorer och man individualiserar behandlingen av patienter som lider av förmaksflimmer. Med denna metod konstaterar Dritan Poci att man skulle minska risken för senare sjuklighet och öka överlevnaden för patientgruppen.