Ange ditt sökord

Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djur, framför allt fågel.  Foto: Shutterstock

Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djur, framför allt fågel. Foto: Shutterstock

Smittskyddsläkare: Färsk svensk kyckling ingen bra föda

Allt fler smittas av kyckling och nu får Livsmedelsverket skarp kritik från smittskyddsläkare för att inte göra tillräckligt för att förhindra detta.

Annons:

Det är Smittskyddsläkarföreningen, representerade av Eva Lindhusen Lindhé, som går ut och menar att det är skandal att svenska myndigheter inte tar ett större ansvar för att bryta den negativa trenden.

Antalet fall fördubblats

Antalet personer som smittats av tarmbakterien campylobacter  från färsk svensk kyckling har enligt Folkhälsomyndigheten fördubblats de senaste tio åren. Under 2016 fanns 7 000 registrerade fall av personer som sökt sjukvård till följd av smittan av tarmbakterien. Antalet fall ökade ovanligt mycket sensommaren 2016 och redan då gick smittskyddsläkare ut med en varning för färsk kyckling.

I mars rapporterades 1 838 fall registrerade fall där personer sökt vård och där man tagit prover. 

Hög feber symtom

Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djur, framför allt fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Tiden från smittotillfälle till att symtomen bryter ut varierar, från ett till tre dygn, men det kan även gå så lång tid som upp till tio dygn. 

Symtom vid smitta

  • Hög feber
  • Magsmärtor
  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarréer, ibland med blod

I ovanliga fall kan det även orsaka ledbesvär. Värsta tiden för smittspridning är på sensommaren. Om du känner igen symtomen och vet med dig att du har ätit kyckling kan det vara en god idé att kontakta vården för rådgivning. Om du är orolig eller upplever starka symtom ska du alltid kontakta sjukvården. 

Dåligt med åtgärder

Smittskydsläkarföreningen menar att det är skandal att myndigheter inte gör något för att stävja det som man menar är ett stort utbrott som just nu pågår. Eva Lindhusen Lindhé, som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, säger till Sveriges Radio P4 Väst att Livsmedelsverket lägger allt ansvar på kycklingproducenterna istället för att tillammans med andra berörda myndigheter ta ett större ansvar. 

Livsmedelsverket menar å sin sida att deras uppgift är att genom lagar kontrollera men däremot är det branschen själva som är ansvariga för säkerheten i matvaror. 

Märkas med varningsskyltar

Eva Lindhusen Lindhé tycker däremot att myndigheterna borde kräva att all svensk kyckling säljs fryst eller märks med varningsskyltar. Om man fryser kyckling försvinner nämligen campylobacter till 90 procent.

Smittskyddsläkarföreningen har krävt svar från Livsmedelsverket på hur man nu arbetar för att göra svensk kyckling säker för konsumenterna, samtidigt vill föreningen att man ska tala om för svenskarna att färsk kyckling just nu inte är en bra föda.

Så undviker du att bli sjuk

  • Genomstek alltid kyckling – genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: