Nästan alla, 97 procent, upplever att de vet hur de ska behandla sina febersjuka barn. Det visar en färsk undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Ipren.
De flesta låter barnets allmäntillstånd styra
Sommar, sol och sjuka barn. Försommaren är nämligen en period som många barn råkar ut för snuva med feber och hosta. För föräldrarna är det förstås jobbigt att barnen blir sjuka, men enligt undersökningen känner de sig trygga i att veta hur och när de ska behandla sitt barn.
Det vanligaste är att se till barnets allmäntillstånd, det vill säga dess energinivå, matlust och sömn med mera. 83 procent av småbarnsföräldrarna säger att det är det som styr om de väljer att behandla eller inte vid värk och feber.
Pappor tar helst tempen
Att ta tempen på barnet är annars ett vanligt tillvägagångssätt. Framförallt pappor, 21 procent, väljer att gå på barnets temperatur om de ska behandla, jämfört med mammorna (10 procent).
Nästan hälften av respondenterna känner heller ingen oro över att behandla sitt barn med receptfria värktabletter. Däremot kan de oroa sig över att ge fel dos, biverkningar och att sjukdomsförloppet förlängs.
Sjuka barn bör stanna hemma
Barn som har feber, är trötta och orkeslösa gör bäst i att stanna hemma för att vila upp sig och undvika smittspridning. Tidigare Novus-undersökningar från Ipren visar dock att tre av tio föräldrar någon gång har lämnat in sitt barn på dagis trots att det varit förkylt och att var tionde har tagit med sig sitt sjuka barn till jobbet.
Fakta om undersökningen
Genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren under 27 april till 2 maj 2017. Totalt genomfördes 1 037 webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år.