Ange ditt sökord

Smärtan vid förlossning beror på kvinnans psykiska hälsa

Smärtan vid förlossning beror på kvinnans psykiska hälsa

I vilken grad smärtstillande läkemedel används under en förlossning och hur pass stark smärtupplevelsen är varierar mellan olika kvinnor. Kvinnans psykiska hälsa under graviditeten kan vara en av orsakerna till smärtupplevelsen, även om den inte ensam kan ligga till grund för hur varje enskild kvinna upplever det.

Annons:

Ämnet tas upp i läkaren Fatimah Dabo Pettersson avhandling vid Uppsala universitet. Hon har studerat vilken betydelse biologiska effekter och psykologiska faktorer har för smärtbeteendet under förlossningen.

Flera faktorer avgör smärtupplevelsen

Det finns inte bara en förklaring till varför kvinnor har olika smärtupplevelser och använder smärtstillande behandling, men det finns sådant som spelar en större roll. Exempel på sådana faktorer är tidigare erfarenhet av att föda barn, hur lång tid förlossningen tar, barnets vikt samt psykologiska förhållanden.

Genom fördjupande studier av olika slag ville Fatimah Dabo Petterson ta reda på hur det kommer sig att nedstämdhet, ångest och kroppens eget morfin (endorfiner) påverkar förlossningen. I fördjupningsstudierna tog hon hjälp av sina kollegor.

Nedstämdhet och ångest under graviditet av betydelse

I en av studierna undersökte hon huruvida gravida kvinnors ångest och nedstämdhet kan ha betydelse för hur tidigt man söker vård vid förlossningsförloppet. Hon tittade även på behovet av smärtlindrande behandling. Med hjälp av depressionsskalan MADRS-S kunde hon se att kvinnor med mer uttalade depressionssymtom sökte vård tidigare än de som befann sig längre ner på skalan. När det gällde ångestskalan (STAI-T) var det kvinnorna med högst poäng som värderade sin förlossningssmärta som värst innan de fick bedövning.

Psykisk hälsa inte hela förklaringen

Slutsatserna efter dessa studier är alltså att kvinnans psykiska hälsa under graviditeten är relevant för smärtupplevelsen. Dock kan den varken ensamt förklara eller förutse hur mycket det kommer att smärta vid förlossningen för andra kvinnor, det är helt individuellt. Fatimah Dabo Pettersson menar därför att det behövs mer studier inom det här området, för att kunna hitta en bättre förklaringsmodell till födande kvinnors varierade behov av smärtlindring.

Tidigare forskning har visat att det finns ett större behov av smärtlindrande behandling för förstföderskor och kvinnor med långdragna förlossningar. Detta var något som bekräftades med Fatimah Dabo Petterssons studier.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: