Det är få personer som kan hålla stränga kaloribegränsade dieter i mer än sex månader och studier har visat att endast 20 procent lyckas behålla vikten vid viktnedgång efter två år.
– Kroppen är inställd på att hela tiden sträva mot en viss vikt, vi kallar det för kroppens inre termostat. När vi går ner i vikt reagerar kroppen med ett alarmtillstånd som ger ökad hunger och minskad ämnesomsättning. Resultatet blir ofta en viktuppgång med en vikt betydligt högre än ursprungsvikten. Det är därför en person som tidigare vägde 80 kilo men gått ner till 60 kilo behöver äta mindre energi för att behålla vikten jämfört med en person som alltid vägt 60 kilo. Kroppen behöver vid viktnedgång ungefär två år på sig för att ställa om termostaten och kunna behålla en ny vikt, förklarar Joanna Uddén Hemmingsson.
Obesitas är en ärftlig sjukdom
51 procent av Sveriges vuxna befolkning är överviktiga och en miljon svenskar har den kroniska sjukdomen obesitas (fetma). Övervikt definieras vid ett BMI, Body Mass Index, över 25 och obesitas vid ett BMI över 30.
– BMI är ett fyrkantigt mått, men det är den definitionen som vi har idag. Även den mentala hälsan, risken för följdsjukdomar och midjemåttet som mäter de fetter som finns lagrade runt de inre organen är relevanta att inkludera för att veta om en övervikt är farlig eller inte, säger Joanna Uddén Hemmingsson.
Obesitas är sjukdom som till stor del beror på arvsanlag, precis som exempelvis typ 2-diabetes.
– En vanlig missuppfattning är att personer med obesitas har sig själva att skylla och enkelt kan gå ner i vikt om de slutar äta skräpmat. Så är det inte! Två personer kan äta exakt samma mat och den ena går upp i vikt och den andra inte – det är orättvist. Personer med obesitas behöver rätt vård i rätt tid för att möjliggöra en hållbar viktnedgång och ett hälsosamt liv, menar Joanna Uddén Hemmingsson.
En mindre viktnedgång vid obesitas kan tillsammans med förbättrade levnadsvanor ge stora vinster för hälsan.
– Fem till tio procents viktnedgång vid obesitas ger stora hälsovinster och dit når vi genom att flytta fokus från vågen till hälsan. Den som äter regelbundet och hälsosamt, rör på sig, sover bra och stressar mindre har en hälsosam vikt för just sin kropp, oavsett vad vågen visar. Dessutom brukar man då också gå ner i vikt. Att hålla vikten, dvs. att inte gå upp i vikt, är också en framgång för hälsan. Vi behöver acceptera att kroppar ser olika ut och man kan leva ett hälsosamt liv även vid obesitas eller övervikt. Dessutom har många som genomgått obesitasbehandling fortfarande obesitas, men kanske en lägre grad. Målet är ju inte ett BMI under 25, utan bättre hälsa! säger Joanna Uddén Hemmingsson.
Nationella riktlinjer för obesitasbehandling 2022
Personer med obesitas löper ökad risk att drabbas av följdsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes, psykisk ohälsa och cancer. Långt ifrån alla med obesitas får någon behandling alls.
– I dag får endast en liten andel av de med obesitas rätt behandling och många vittnar om att de möter kränkningar och svåra fördomar från personal inom vården. Det är mycket upprörande och jag hoppas att de nationella riktlinjerna som kommer 2022 ska öka kunskapen och förbättra vården. Grunden i obesitasbehandling handlar om att få hjälp att stegvis förändra beteende och befästa hälsosamma levnadsvanor. För bäst effekt långsiktigt, krävs ofta en kombination av livsstilsförändringar och läkemedel som minskar hungern samt för vissa även obesitasoperation, berättar Joanna Uddén Hemmingsson.
Överläkare Joanna Uddén Hemmingssons tre råd till dig med obesitas
- Strunta i bantningstrender, dieter och vågen. Tänk istället långsiktig och hållbar hälsa med små förändringar i taget. Jobba inte bara med maten utan även ökad rörelse, bättre sömn och mindre stress.
- Be om en hälsokontroll på primärvården. Du ska ha möjlighet att träffa livsstilssjuksköterska, dietist, fysioterapeut och vid behov få läkemedel.
- Sök till en specialistmottagning om du inte får rätt hjälp. Ge inte upp, det finns bra hjälp att få!
FAKTA: Detta är obesitas
- En kronisk sjukdom som cirka en miljon svenskar har.
- BMI mellan 30–34,9 är obesitas klass I.
- BMI mellan 35–39,9 är obesitas klass II.
- BMI över 40 är obesitas klass III.
- Obesitas kan leda till följdsjukdomar och samsjuklighet, till exempel cancer och typ 2-diabetes.