Hoppolek är ett hjälpmedel för funktionshindrade barn som på ett roligt sätt motverkar benskörhet.
-Ylva har med stor uthållighet och hängivet arbete fört projektet Hoppolek till framgångar. Det är roligt att premiera en uppfinnare som gör ett viktigt arbete, mot en målgrupp som inte många inriktar sitt arbete mot , säger Wanja Bellander, VD för Svenska uppfinnareföreningen, SUF.
Ylva Dalén är sjukgymnast och möter många barn med svåra funktionshinder. Dessa barn har ibland svårt att göra vissa rörelser och drabbas därför ofta av benskörhet. För att ge dessa barn möjlighet att röra sig med glädje uppfann Ylva Dalén en lekställning.
Lekställningen Hoppolek tillåter barnet att utföra rörelser som motverkar benskörhet. Uppfinningen består av en platta som kan vibrera på olika sätt. På plattan kan barnet stå, hoppa, och snurra. Dessa stötande rörelser mot tyngdkraften ger stimulans åt benbyggandet i skelettet.
Med hjälp av färgglada knappar kan barnet bestämma hur plattan ska röra sig och på så sätt själv styra över roliga rörelser. Lekställningen kan också kopplas till musik och en bildskärm.
Fakta
Årets kvinnliga uppfinnare är instiftat av Margareta Andersons Fond med ändamålet att särskilt uppmärksamma och befrämja uppfinningar gjorda av kvinnor. Fonden hade sin första utdelning på internationella kvinnodagen den 8 mars 2006. Fonden administreras och förvaltas av QUIS och SUF.
Tidigare stipendiater av Årets kvinnliga uppfinnare
2009 Nadja Ekman och Ewa Stackelberg med Pictoglasmetoden, en patenterad teknik för reproduktion av detaljerad bild i glas.
2008 Birgitta Olsson med Spoldosan, en duschhandtagshållare som minimerar förekomst av legionellabakterier i tvättvattnet.
2007 Pernilla Molander och Anna Kristensson med Interaktiv Atommodell, ett taktilt läromedel för synskadade elever.
2006 Ylva Ryngebo, för sitt företag MID med innovativ verksamhet inom medicinteknik.
Läs mer om sjukgymnaster i artikeln “Allt du vill veta om en sjukgymnast”
Vill du läsa mer om barn? Klicka här