Ange ditt sökord

Det viktigaste med sex är att vårda sin relation och sin hälsa. Foto: Shutterstock

Det viktigaste med sex är att vårda sin relation och sin hälsa. Foto: Shutterstock

Sex – så ökar du lusten

En blick. En doft. En lätt beröring. Mer behövs inte för att hormonerna inne i din kropp ska börja studsa runt som glada tennisbollar och förbereda dig för det som i alla tider fört mänskligheten vidare – sex. Vad som sedan händer beror förstås inte enbart på dig.

Annons:

Din partner har i högsta grad sin del i en eventuell fortsättning. Sex är dessutom så mycket mer än enbart ett regelrätt samlag.

– Det viktigaste med sex är att vårda sin relation och sin hälsa, säger Stefan Arver, docent och överläkare vid andrologiskt centrum på Karolinska universitetssjukhuset.

– Att vårda sin relation betyder att man har en intuitiv förståelse för att sexualitet är en del av en hel relation. Det kan man sällan bryta ut separat. Om en relation störs av konflikter som man inte tar hand om så kommer det förr eller senare att inkräkta på den sexuella samvaron.

– Sex och intimitet är viktigt, inte minst för äldre personer. Det är en bit av vårt sätt att umgås i en relation. Och då handlar det inte enbart om direkt samlag. Beröring, till exempel, sätter igång signalsystem i kroppen som vi vet har en stark betydelse för bindningen människor emellan.

Att röra vid varann är både en del av förspelet och en ren njutning i sig. Men hakar det upp sig någonstans är det lätt hänt att man drar sig undan och undviker all sorts hudkontakt. En man som fått erektionsproblem låter kanske hellre bli att närma sig sin partner än att utsätta sig för nya misslyckanden.

Samma sak gäller för kvinnor där samlag är något smärtsamt eller saknar betydelse. Man varken vill eller vågar smeka den andre för att det inte ska uppfattas som en sexuell signal. Om man inte kan prata om problemet och försöka lösa det så hamnar man till sist i en ond cirkel och tappar kontakten med varandra.

Erektion

När en man blir sexuellt tänd blir det fart på erektionscentrum i hjärnan. Därifrån skickas signaler ner genom ryggmärgen till erektionsnerverna i bäckenet. I penis finns två svällkroppar som består av en massa hålrum. Blodkärlen till svällkropparna är normalt stängda för att inget blod ska komma in.

Men nervsignalerna får blodkärlen att slappna av så att hålrummen fylls med blod. När svällkropparna fyllts slår en låsmekanism till så att blodet stannar kvar. Trycket i svällkropparna får penis att styvna och resa sig så att mannen kan genomföra samlaget.

Efter utlösningen – eller om det inte ”blir något” – öppnas dammportarna och blodet försvinner. Sedan nyper det kraftfulla anti-erektionssystemet till och stänger med hårt sammandragna kärl ute blodet från svällkropparnas hålrum.

En liknande process sker hos kvinnan. Hon får också en typ av erektion med ökat blodflöde. Det får slemhinnorna i slidan och slidöppningen att bli fuktiga och klitoris och de inre blygdläpparna fylls med blod.

Störningar vanligt

Den sexuella aktiviteten är ingenting som går spikrakt framåt genom livet. Både män och kvinnor kan drabbas av störningar som gör det svårt att genomföra samlag. P-piller, upprepade svampinfektioner och könsvårtor kan ligga bakom vestibulit – en åkomma som gör att slemhinnorna vid slidöppningen blir hyperkänsliga för beröring.

Det gör fruktansvärt ont bara att ta på området, själva samlaget blir än mer plågsamt och kan ge smärtupplevelser som även sitter i efteråt. Orsaken är ofta att kvinnan genomför samlaget trots att hon inte är tillräckligt sexuellt stimulerad.

Om inget görs kan själva rädslan för att det ska göra ont leda till slidkramp, så kallad vaginism. Äldre kvinnor kan ha torra slemhinnor som gör att samlaget skaver och ger svidande irritation i slidan. Höftproblem eller stela leder och värk är annat som kan ställa till problem. Mot torra slemhinnor finns bra och receptfria krämer på apoteket, men ledvärk är svårare att komma åt. Där får man leta sig fram till den bästa samlagsställningen.

Testosteron och östrogen

–Hormoner behöver man för att få tillgång till för sexualitet, förklarar Arver. Det gäller både män och kvinnor. Mannen behöver en ha en viss nivå av testosteron, annars fungerar inte kommunikationen mellan nervcellerna normalt. Manligt könshormon behövs för att svällkropparna ska kunna svara på erektionssignalerna från hjärnan. Det verkar också som om testosteron har stor betydelse för kvinnans sexualitet. Fast då i betydligt lägre koncentrationer.

– Men ingen av parterna har någon nytta av att nivåerna dubbleras. En dålig lust för att man inte är tänd på sin partner kompenseras inte av att man ger mer testosteron. Hos kvinnan har könshormonet östrogen en rad olika effekter, utöver fertilitet och könsmognad. Hos mannen har östrogen bland annat betydelse för det centrala nervsystemet.

Impotens

Att vilja men inte kunna är för många män det stora nederlaget. Orsaken spelar ingen roll. Skam och känsla av otillräcklighet finns där till och med när man blivit impotent efter en operation eller sjukdom.

Det är värre att drabbas av impotens än av arbetslöshet, det visar en sifoundersökning om svenska folkets kunskap och reflektioner på impotens. Men majoriteten ansåg att impotens är bådas parters problem i en parrelation och ingenting mannen ska behöva bära själv. Hjälp finns men man måste betala själv. Potenshöjande piller omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Varje tablett – det behövs bara en för ett samlag – kostar runt 60 kronor oavsett preparat. Under de senaste åren har det skrivits en hel del om erektionsproblem eller ED, erektil dysfunktion, som det kallas på läkarspråk. Trots att det kommit flera nya läkemedel med god effekt är det få som släpper in sin läkare på detta område.

– Till stor del beror nog motståndet på att det ingår i den manliga identiteten att kunna ha erektion, tror Stefan Arver. Vi män gillar inte när det är något fel på oss. Framför allt inte om det är något fel på vår förmåga att prestera. Sprickor i fasaden visar man inte gärna upp.

Men faktum är att tillfälliga erektionsstörningar är normalt. För erektion är en komplicerad process där hormoner, nerver och blodkärl hakar i varandra i en sammanhängande kedja av händelser.

Det är just det som är själva problemet – det är så mycket som kan störa och bryta kedjan. Hjärnans aktivering av de nervsignaler som leder till erektion påverkas av det som händer i hjärnan för övrigt. Det psykologiska välmåendet inverkar också. Är man stressad, har bekymmer eller är deprimerad, går hjärnan på så höga varv att sexualiteten inte får plats.

Sjukdom kan påverka

Men själva grunden i erektionen är friska blodkärl, det finns ett direkt samband mellan impotens och hjärt-kärlsjukdom. Bland de vanligaste potensstörarna är högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes. Över två tredjedelar av alla män med högt blodtryck har problem med erektionen. MS, Parkinson och Alzheimer kan också göra det svårare att få erektion eftersom sjukdomarna påverkar de nerver som reglerar blodkärl och blodflöde.

– En erektion ställer enormt höga krav på blodcirkulationen. Blodflödet till svällkropparna i penis ökar ända upp till 50-60 gånger lokalt, berättar Stefan Arver.

–För de flesta män är erektionen egentligen den enda ordentliga test av kärlsystemet som han gör. Men den här kollen kan han klara av alldeles själv hemma. En man har erektion i sömnen fyra, fem gånger varje natt och upp till en timme per gång. Den sista nattliga erektionen har han när han vaknar på morgonen. Har han bra morgonstånd är det inget större fel på kärlsystemet. Däremot kan erektionsproblem vara en första varning om att något är sjukt i blodkärlen. Även om man för övrigt verkar helt frisk. Så ett gott råd kan vara att ta en titt i pyjamasen på morgonen.

Rökning stör potensen

Natterektionerna ser Arver som ett slags träningsprogram för systemet.

– Det är medicinskt bra för blodkärlen och svällkropparna att få en rejäl blodpåfyllnad med regelbundna intervaller. Men har man en dålig sömn så riskerar man att missa de nattliga övningarna och det kan på sikt påverka erektionsförmågan negativt.

Rökning, alkoholmissbruk och en kraftig övervikt är andra riskfaktorer. Rökningen stör blodcirkulationen så illa att en 40-åring som röker har hela tre gånger större risk för impotens än en ickerökare. Och både alkohol och fetma stryper produktionen av könshormon. En liten skvätt vin till en god måltid kan förstås lösgöra spänningar och väcka
lusten.

Hög ålder tycks däremot spela mindre roll för erektionsförmågan, trots att blodkärlen med tiden blir mindre elastiska. Nya studier har visat att den sexuella aktiviteten fortsätter högt upp i åren och ofta livet ut. Ett bra sexliv är dessutom nyttigt för blodkärlen. Inte ens om man har hjärtproblem behöver man avstå från sex, försäkrar Stefan Arver. Tvärtom. Sex är avstressande och kan vara en bra och positiv fysisk aktivitet.

– Man klarar sig långt med vanligt sunt bondförnuft. Om man inte orkar gå uppför en trappa på grund av hjärtat, då orkar man ingen annan fysisk ansträngning heller. Och ett samlag kan jämföras med att gå uppför två trappor. Jobbigare är det inte. Däremot bör man inte pigga upp potensen med läkemedel om man äter nitroglycerin. Risken är stor för att man råkar ut för ett skadligt blodtrycksfall.

–Nio av tio kan återfå förmågan att genomföra samlag. Vill man ha hjälp så finns det för de flesta, är Arvers hoppingivande budskap.

Prata om problemet

Att kunna prata med sin partner om problemet är väldigt viktigt. Ändå kan det vara svårt även om man har en bra och kärleksfull relation från början, som Lars och Inga-Lill Andersson i Karlskoga. Han drabbades av impotens efter att ha opererats för prostatacancer och halkade ner i ett tungt mörker.

– Jag kände mig helt värdelös och oattraktiv, säger han. En del av mig själv hade försvunnit. Jag var inte längre någon riktig man fast jag bara var drygt 50 år. När det var som värst tyckte jag att det stod ”impotent” stämplad i pannan på mig.

Men Inga-Lill släppte inte taget. Hon gjorde allt för att få honom att förstå att han fortfarande var samme Lars som hon älskade. Samtidigt insåg hon att han behövde hjälp för att komma ur sin ångest över sin sviktande potens. Det var en kurator som till sist gav Lars rådet, som kom att få deras kärleksliv att börja fungera normaltigen. Hon rekommenderade ett potenshöjande läkemedel, som var nytt då och som haft mycket bra effekt på erektionsstörningar efter prostatacancer och vid diabetes.

– Det fungerade redan vid första försöket. Efter det har jag inte haft några problem. Vi har det lika bra som innan jag blev sjuk. Nej, bättre. Det vi gått igenom tillsammans har fördjupat och stärkt vårt sexliv och hela vår relation.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: