Ange ditt sökord

Med en aktiv livsstil motverkas åldrande och hälsorisker som till exempel övervikt, demenssjukdomar och benskörhet. Foto: Shutterstock

Med en aktiv livsstil motverkas åldrande och hälsorisker som till exempel övervikt, demenssjukdomar och benskörhet. Foto: Shutterstock

Seniorer fick mäta sina steg – och såhär gick det

Äldre personer som rör på sig mycket mår i regel bättre. Det är viktigt med fysisk aktivitet eftersom det förebygger sjukdomar och övervikt. Vi har låtit åtta seniorer mäta antalet steg under en vecka.

Annons:

I anslutning till årets Seniormässar lät vi åtta seniorer mäta och rapportera hur mycket de rör på sig under en veckas tid.

Vissa mer aktiva än andra

Siffrorna visar ett blandat resultat och att vissa seniorer är mer aktiva än andra. Endast en av testpersonerna har medelvärde över 10 000 steg. Det är även det värde Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar och motsvarar ungefär 6 km promenad per dag.

Vitkigt att röra på sig

Allmänläkare Anders Halvarsson säger i en kommentar till aktiviteten att det “även i hög ålder är det jätteviktigt att röra på sig. Fysisk aktivitet stärker hjärtat och immunförsvaret plus att det förbättrar humöret och håller bra ordning på magen och tarmen.”

“Med en aktiv livsstil motverkas åldrande och hälsorisker som till exempel övervikt, demenssjukdomar och benskörhet”, konstaterar Anders Halvarsson.

Bli inspirerade

Att mäta antalet steg kan vara ett sätt för äldre att bli inspirerade till att komma ut på längre promenader

– Vi vill öka medvetenheten om hur viktigt det är att röra på sig. Stillasittande och inaktivitet är ett stort problem bland många äldre, säger Anders Åker, chefredaktör på Doktorn.

Testet utfördes i september av personer från SPF Seniorerna som fick använda aktivitetsarmband från Fitbit under en vecka och rapportera sina steg dagligen.

Fysisk aktivitet minskar risken för:

  • att dö i förtid, oavsett orsak
  • hjärt-kärlsjukdom, till exempel högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke
  • metabola sjukdomar, till exempel typ 2 diabetes och fetma
  • cancer, till exempel tjocktarmscancer och bröstcancer
  • fall och benbrott, till exempel höftfraktur
  • psykisk ohälsa, till exempel demens och depression.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: