Det kan vara svårare när det samtidigt förekommer tillsammans med en hudsjukdom som t.ex. psoriasis.
Klinisk bild
Eksemet drabbar ofta hårbotten och ansiktet. Inom rodnade områden ses en torr vit fjällning, som ibland blir litet mer gulgrått fet. Eksemet uppträder oftast i hudpartier med stora aktiva talgkörtlar. Typiska ställen är invid näsvingar, i ögonbrynen, bakom öron, i hårfästet och hårbotten, men det är inte ovanligt också på andra ställen i ansiktet som panna och kinder. Seborrhoiskt eksem kan uppkomma även på kroppen, över bröst och rygg och i naveln.
Det kan ibland också ses i kroppsveck, under bröst, i ljumskar och runt ändtarmen. Klåda förekommer. Ibland kan, särskilt i hårbotten, små gulaktiga kvisslor (follikuliter) tillkomma.
Se hur du förebygger infektion vid eksem » Sponsrad länk
Sjukdomsorsak
Orsaken är egentligen okänd men förefaller vara relaterad till till en kombination av ärftliga faktorer (dvs. den hudtyp man är född med) och
någon slags överaktivitet i talgkörtlar som gynnar utvecklingen av en på huden normalt förekommande slags jästsvamp. Samband ses ofta med allmäntillståndet. Försämring noteras vid perioder av påfrestningar, uttröttning och psykisk stress. Klimatet har också stor betydelse.
Eksemet återkommer ofta vintertid för att bli bättre på sommaren.
Förlopp
Detta eksem har, eftersom det delvis beror på ärftliga faktorer, en stor tendens att återkomma under ogynnsamma förhållanden.
Behandling
Själva eksemet måste behandlas med ett kortisonpreparat, som väljs utifrån var eksemförändringar sitter och hur besvärligt det är. Kortisonpreparat som även innehåller svamphämmande ämnen, är ofta mest effektiva. Till hårbotten kombineras detta med ett modernt mjällshampoo (med jästsvamp-motverkande ämnen) från apoteket.
När eksemet väl är läkt kan samma mjällshampoo användas som en basbehandling för att hålla besvären un-der fortsatt kontroll. Svåra fall kan kräva tillägg av viss tablettbehandling.