Ange ditt sökord

Kontrollera isläget kontinuerligt och undvik att vara ensam på isen. Foto: Shutterstock

Kontrollera isläget kontinuerligt och undvik att vara ensam på isen. Foto: Shutterstock

Se upp för förrädiska isar – få iskoll!

I år har ovanligt många isolyckor rapporterats, några med dödlig utgång. Att isolyckor leder till dödsfall är ovanligt men man manar ändå till försiktighet och "isvett". 

Annons:

Det är den ökande värmen i kombination med att solen lyser längre under dagen som gör isarna förrädiska. Isen kan till exempel vara säker när du ger dig ut på morgonen men bli osäker under dagen.

Svaga områden

Lär känna isen du ger dig ut på. Isen ska vara minst 10 centimeter tjock för att du ska ge dig ut på isen, använd ispik för att kontrollera tjockleken. Det är viktigt att kontrollera isen kontinuerligt under dagen om du är ute en längre tid eller om du har kontrollerat isen på morgonen och sedan ger dig ut på eftermiddagen. I vårvärmen förändras isläget snabbt.

Det finns områden där isen är svagare och det gäller vid broar, bryggor, vass och brantare klippor. Isen påverkas även av strömt vatten och kan vara tunnare vid inlopp, utlopp, sund, bäckmynningar, uddar och grund. Iakkta därför extra försiktighet i närheten av dessa. Dessutom kan uppbrutna isrännor för fartyg försvaga isen runt omkring isrännan. Snö isolerar och bromsar därför isens tillväxt så är det mycket snö, tänk på att isen kan vara svag.

Under våren kan den starka solen och värmen göra att isar som verkar säkra försvagas och därför måste du kontrollera isläget kontinuerligt, förlita dig inte på en koll!

Kontrollera isen

Det finns sätt att kontrollera isen, med ispik, och även varningstecken som tyder på att isen är svag.

Varningstecken

  • Blöt och blank is – vid plusgrader försvagas isen och då kan isen se såväl blöt som blank ut.
  • Du slår igenom isen – om du använder ispik ska du hacka med piken på exakt samma ställe två gånger. Ta i – och om det inte går hål kan du anta att isen är stark. Slår du däremot igenom isen och om vatten dessutom tränger upp så är det en tydlig varning om att isen är för svag.

Att tänka på innan du ger dig ut på isen

För att göra det så säkert som möjligt för dig själv ska du alltid ha sällskap med dig när du går ut på isen. Sällskap  Barn ska alltid ha med sig en vuxen på isen. Håll gärna koll också att du inte kommer för långt ut på isarna, då finns det en risk att svagare is blir svår att hinna upptäcka.

Om du är osäker på om isen håller är det bäst att låta bli att ge sig ut på den. Innan du ger dig ut bör du meddela någon vän eller anhörig om var du planerar att du ska vara någonstans och bestäm en tid när du har tänkt att vara tillbaka. På så vis kan andra ha koll på dig om något händer. Du ska alltid ha med dig säkerhetsutrustning på isen!

Viktig utrustning

  • Isdubbar som ska sitta högt runt halsen och utanpå kläderna. De ska vara lätta att få fram även med handskar på, isdubbarna ska också ha en visselpipa av plats så du kan larma. Lär dig använda isdubbarna innan du ger dig ut på isen.
  • Ispik som du använder inte bara en gång. Isarna kan förändras under tiden du är ute, särskilt varma och soliga vårdagar, så kontrollera isen kontinuerligt.
  • Räddningslina behövs vid en olycka. Om olyckan är framme behöver du något mellan dig och den nödställde för att minska risken att den som ska rädda plötsligt behöver räddas. En räddningslina är ett bra hjälpmedel för att ta sig upp ur en vak.
  • Flythjälp i form av en flytväst, som är det bästa. Eftersom man snabbt försvagas i kallt vatten kan en flytväst öka chanserna att bli räddad då den håller dig uppe ovanför ytan.
  • Mobiltelefon som är förvarad i ett vattentätt fodral och precis som isdubbarna så högt som möjligt för att minska risken att den hamnar djupt i vattnet. Du ska aldrig tveka att ringa 112 om något allvarligt händer!

Om olyckan är framme

Om olyckan skulle vara framme så vänd tillbaka från där du kom, där isen kan antas vara tjockare. Det gäller både om ni är flera på isen eller om du är själv, då ska du försöka ta dig upp och åla dig åt det håll du kom ifrån.

  1. Försök påkalla hjälp med rösten och visselpipan.
  2. I den mån det går, ta det lugnt.
  3. Jobba dig bestämt upp på isen med hjälp av istubbarna, försiktigt och lugnt tills du känner att isen är stabil.
  4. Åla dig upp en lång bit tills du kan känna dig trygg att isen håller om du reser dig upp.  
  5. Vet du om att hjälp är på väg så ligg still, då sparar du kraft och värme.

 

Ser du någon gå igenom isen – larma 112 direkt och sedan lugnt och sansat närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Ha något mellan dig och den nödställde, t.ex. en lina, ispik, livboj eller trädgren som hjälp när du försöker dra upp personen.

(Källa: Svenska sjöräddningssällskapet, www.issakerhet.se, Helsingborgs brandförsvar)

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: