Ange ditt sökord

Samband mellan graviditetsdiabetes och hjärt-kärlsjuklighet

Samband mellan graviditetsdiabetes och hjärt-kärlsjuklighet

Graviditetsdiabetes hos kvinnor med ett BMI över 25 löper högre risk att senare drabbas av hjärt-kärlsjuklighet än normalviktiga kvinnor. Det sambandet presenterar överläkaren Helena Fadl i sin doktorsavhandling, där hon har undersökt olika aspekter av graviditetsdiabetes hos kvinnor i Sverige.

Annons:

Intressant nog syntes ingen risköking bland normalviktiga kvinnor, det vill säga kvinnor vars BMI (Body Mass Index) understeg 25.

En kvinna som får diagnosen graviditetsdiabetes har aldrig tidigare haft kännedom av diabetes, men har under graviditeten för höga blodsockervärden (hyperglykemi). Hon kan dock ha haft en oupptäckt diabetes innan graviditeten. 

Både mor och barn kan få komplikationer

Eftersom sjukdomen kan leda till vidare komplikationer för både mamman och barnet, brukar alla gravida kvinnor i Sverige regelbundet få genomgå ett test. Komplikationerna kan bland annat vara havandeskapsförgiftning och en komplicerad förlossning. Risken för friska kvinnor att få ett stort barn är 3,5 procent, medan risken för kvinnor med graviditetsdiabetes ligger på 15, 1 procent. Det ger alltså nästan fem gånger högre risk.

Utifrån studien upptäckte man att kvinnor som är födda utanför Norden stöter på färre komplikationer vid graviditetsdiabetes. Det gäller både havandeskapsförgiftning och stora barn. Man ska dock påpeka att barnets storlek i hög grad beror på mammans längd. Men trots att man tar med den genomsnittliga längdskillnaden mellan olika etniska grupper i beräkningarna, syns en tydlig skillnad.

Övervikt ger högre risk att drabbas

Att graviditetsdiabetes och senare hjärt-kärlsjuklighet har ett samband är en viktig del av Helena Fadls forskningen. I studien av totalt 2642 fall från hela landet är resultatet att risken för hjärt-kärlsjuklighet efter en graviditetsdiabetes är dubbelt så stor för överviktiga kvinnor. Samtidigt som det inte syns någon som helst riskökning hos normalviktiga kvinnor, åtminstone inte i denna studie.

På ett sett kan man betrakta graviditeten som ett stresstest för kvinnors hälsa. Helena Fadl menar då att en graviditet visar de långsiktiga riskerna vid framför allt övervikt och därför kanske det vore nyttigt med bättre uppföljning och förebyggande arbete för dessa kvinnor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: