Ange ditt sökord

Många tycker att vi talar för lite om döden. Det kan vara bra att både tala filosofiskt om liv och död med sina närmaste, men även om praktiska saker som hur man vill begravas.  Foto: Shutterstock

Många tycker att vi talar för lite om döden. Det kan vara bra att både tala filosofiskt om liv och död med sina närmaste, men även om praktiska saker som hur man vill begravas. Foto: Shutterstock

Så ofta tänker svenskarna på döden

Till följd av coronapandemin är döden mer närvarande än någonsin. En ny rapport visar att en av tre svenskar tänker på döden så ofta som varje vecka. Lika många säger att de dessutom tänker mer på döden idag än vad de gjorde för ett år sedan.

Annons:

Begravningstjänsten Lavendla lanserar nu rapporten Tankar om livets slut, vilket är en rapport om svenskarnas syn på döden, begravning och arv som bygger på en undersökning genomförd av Ipsos Norm. I denna rapport har 3 000 svenskar svarat på frågor kring döden. Resultaten visar att en av tio svenskar tänker på döden varje dag och så många som en av tre minst en gång i veckan. Svaren visar också att 34 procent tänker mer på döden i dag jämfört med för ett år sedan.

Vad är det då man tänker på?

Det allra vanligaste är att fundera på är hur länge man själv kommer att leva, men även tankar på när vänner och anhöriga ska dö eller hur döden kommer att kännas är nästan lika vanliga. En av fyra funderar även på vad som kommer att ske efter döden.

– Med hjälp av insikterna från undersökningen har vi kunnat skriva rapporten Tankar om livets slut: En rapport om svenskarnas syn på döden, begravning och arv vars syfte är att skapa ett samtal. Det är viktigt att både prata filosofiskt om liv och död med sina nära och kära, men även om praktiska delar som hur man vill begravas. Detta så att det ska finnas så få frågetecken som möjligt när tiden väl är inne, säger Dennis Rydgren, Marknadschef på Lavendla.

Döden – ett svårt samtalsämne 

Trots att många ofta tänker på döden pratar svenskar sällan om ämnet. 50 procent svarade nämligen att de inte tycker att vi talar tillräckligt om döden. Det kan till viss del förklaras av att 55 procent tycker att döden är ett svårt samtalsämne. I åldersgruppen 18 till 30 har 62 procent svårt för att prata om döden, medan samma siffra i åldern 51 till 65 var 49 procent.

Vad tänker svenskarna på när de tänker på döden?

  1. Hur länge jag själv kommer att leva 42 %
  2. Om och när vänner/anhöriga ska dö 37 %
  3. Hur det kommer att kännas när vänner/anhöriga dör 35 %
  4. Vad som sker efter döden 26 %
  5. Hur det kommer att kännas för vänner/anhöriga när jag dör 24 %

Man har även ställt frågan vad man skulle ångra om man gick bort idag. Svaren visar att vad svenskarna skulle känna ånger över i första hand är att man tillbringat för lite tid med nära och kära. Endast ett fåtal skulle ångra att de har olösta bråk eller att de inte bidragit tillräckligt i samhället.

Nära och käras död skrämmer mer än den egna

Undersökningen visar även att så många som 18 procent svarar att de är rädda för att dö men att tala inför en stor publik skrämmer nästan lika många. Det som skrämmer mest är att en anhörig eller närstående ska gå bort eller bli sjuk.

Detta skrämmer svenskarna mest

  1. Att en närstående/anhörig ska gå bort 57 %
  2. Att en närstående/anhörig ska bli sjuk 40 %
  3. Att bli sjuk 26 %
  4. Att det ska bli krig 19 %
  5. Att dö 18 %
  6. Att prata inför en stor publik 16 %
  7. Höga höjder 14 %
  8. Trånga utrymmen 10 %
  9. Ormar 10 %
  10. Att det ska komma en ny pandemi 10 %
Annons:

Källor:

Lavendla

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: