Ange ditt sökord

Om man vet med sig att barnet har lätt för att bli åksjuk kan det vara bra att ha med sig åksjuke påsar. Foto: Shutterstock

Om man vet med sig att barnet har lätt för att bli åksjuk kan det vara bra att ha med sig åksjuke påsar. Foto: Shutterstock

Så lindrar du åksjuka

Vissa blir lättare åksjuk än andra vilket kan bero på att man är extra känslig för rörelseförändringar. Snart är det sportlov då många planerar att resa till fjällen eller släkten. Vet du med dig att du eller ditt barn kan bli åksjuk får du här tips på hur du kan förebygga och behandla åksjuka.

Annons:

Ofta är det barn mellan två och tio år som blir åksjuka, men det finns även vuxna som har besvär. Problemen brukar dock minska med åldern.

Symtom på åksjuka

Ett tecken på att man håller på att bli åksjuk kan vara att man gäspar, blir trött och blek. Många mår illa, kan få yrsel och vissa kräks.

Orsak till åksjuka

Åksjuka orsakas av överstimulering av balanssystemet och bristande koordination mellan syn och balansintryck. När signaler om gungande, krängande eller andra ovana rörelser kommer in via balansorganet i innerörat (som skiljer sig från de signalerna som kommer in via ögat) blir hjärnan förvirrad och åksjuka kan uppstå.

Lindra åksjuka genom att:

  • vara utvilad inför resan.
  • undvika stora måltider precis före eller under resan. När du reser kan det dock vara bra att äta lite och ofta.
  • om det finns möjlighet är det bra med pauser och frisk luft kan göra att det känns bättre.
  • åker du buss är det bra att sitta längst fram och man bör alltid sitta i färdriktningen.
  • fäst blicken på vägen eller horisonten och undvik att läsa och titta i böcker under resan.
  • om du åker båt sitt gärna mitt i båten där det gungar minst. Vissa tycker att det känns bäst att sitta längst fram och det är bäst att vara utomhus.
  • välja en plats nära mittgången vid resor med snabbtåg. Då känns krängningarna mindre och risken för åksjuka minskar.
  • om det går ligga ner, slappna av och blunda. Att sova kan göra det bättre då balansorganen blir mindre påverkade och rörelseförändringar inte känns lika mycket.

Behandling vid åksjuka

På apotek finns receptfria läkemedel mot åksjuka och kräkpåsar att ha med på resan. Läs på förpackningen hur och när medicinen ska tas. Dessa typer av läkemedel försämrar reaktionsförmågan och man kan bli dåsig. Därför bör de undvikas om man ska köra bil eller utföra riskfyllda arbeten.

Annons:

Källor:

1177

doktor24.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: