Ange ditt sökord

En viktig del av vården är så kallade vårdplaner, som är speciellt aktuell för självmordsbenägna patienter. Foto: Shutterstock

En viktig del av vården är så kallade vårdplaner, som är speciellt aktuell för självmordsbenägna patienter. Foto: Shutterstock

Så ska vården förebygga självmord

Varje år avlider minst 1 200 personer i Sverige till följd av självmord. Det finns mycket att göra i arbetet för att förhindra och förebygga självmord.

Annons:

Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. 

Sammanställt händelseanalyser

Hälso- och sjukvården sammanställer händelseanalyser, vilket är rapporter som skrivs när något inte har gått korrekt till. 

228 händelseanalyser kring självmord har granskats och resultatet visar att det identifierades 650 felhändelser i rapporterna.

Tidigare kontakt med sjukvård

Många av de granskade fallen visar att personer som begår självmord ofta tidigare varit i kontakt med sjukvården och många har även en pågående läkemedelsbehandling. En tredjedel av alla som begår självmord har aktuell kontakt med psykiatrin, medan en mycket större del har varit i kontakt med annan sjukvård.

Det är därför viktigt att fånga upp självmordsbenägna personer tidigt eftersom de ofta redan har en etablerad kontakt med sjukvården, menar Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Viktiga delar av vården saknas ofta

En viktig del av vården är så kallade vårdplaner, som är speciellt aktuell för självmordsbenägna patienter. Trots vikten av vårdplaner saknades de i 60 procent av de granskade fallen.

Vården behöver också bli bättre på att kommunicera mellan personal och olika avdelningar som alla har patientansvar. I dag har olika vårdaktörer enskilda ansvarsområden i behandling av en patient. Det är viktigt att dessa samarbetar för att patienten ska få så bra vård som möjligt, något som har varit bristande i de undersökta fallen.

Fakta självmord:

  • Suicid är den vanligaste dödsorsaken hos personer mellan 15–24 år.
  • Vård är förebyggande. Med rätt hjälp avlider få till följd av självmord.
  • Självmord är dubbelt så vanligt hos män som hos kvinnor.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  • SOS Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112
  • Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101 Chatt: chat.mind.se Mejl: [email protected]
  • Vårdguiden 1177 Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177 Webb: www.1177.se
  • Hjälplinjen Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/
  • Mindler Videobesök med psykolog för dig över 18 år. Webb: www.mindler.se eller ladda ner appen
  • Jourhavande präst Tel: 112, alla dagar 21–06 Chatt: Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
  • Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06
  • Bris – barnens rätt i samhället Tel: 116 111, alla dagar 14–21. Vuxentelefon: 0771–505050, vardagar 9–12 Chatt, alla dagar 14–21: /www.bris.se
  • Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/
Annons:

Källor: Socialstyrelsen, 2019. 1177,2019. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: