Ange ditt sökord

De medverkande fick följa en diet för att se hur spermierna påverkades.  Foto: Shutterstock

De medverkande fick följa en diet för att se hur spermierna påverkades. Foto: Shutterstock

Så påverkas spermierna av vad vi äter

Det vi äter påverkar i stor grad spermierna och det handlar om snabba effekter som märks redan efter en till två veckor.

Annons:

Kunskapen kan i framtiden bidra till ny diagnostik för att mäta spermiekvalitet, enligt en studie från Linköpings universitet.

Fetma och diabetes kan ge sämre spermiekvalitet

Kvaliteten på spermierna påverkas av mycket, inte minst miljö- och livsstilsfaktorer. Två stora faktorer som har visat sig påverka spermiekvaliteten är typ-2 diabetes och fetmarelaterade sjukdomar.

Forskarna bakom studien är intresserade av så kallade epigenetiska fenomen, vilket handlar om att egenskaper eller genuttryck förändras fast att arvsmassan är oförändrad.

– Vi ser att kosten påverkar hur rörliga spermierna är och att den också är kopplad till förändringar i specifika molekyler i spermierna. I vår studie rör det sig om snabba effekter som märks efter en till två veckor, säger Anita Öst, universitetslektor vid institutionen för klinisk och experimentell medicin vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Flugorna fick tjocka ungar

En tidigare studie undersökte sambandet mellan överkonsumtion av socker och bananflugors avkomma. De bananflugehannar som åt mycket socker en kort tid innan parning visade sig oftare få ungar som blev tjocka.

I studien från Linköpings universitet medverkade 15 män som alla var normalviktiga och icke-rökare. De fick följa en diet som första veckan innebar att de åt hälsosamt enligt de Nordiska näringsrekommendationerna. Andra veckan fick de fortsätta med samma diet, med förändringen att forskarna då hade lagt till läsk eller godis.

Spermiernas rörlighet ändras

När männen började sitt deltagande i studien hade en tredjedel låg spermierörlighet. När studien var avslutad hade det ändrats och då hade alla män normalhög spermierörlighet.

– Studien visar att spermierörligheten kan förändras på kort tid och verkar vara nära kopplad till vad man äter. Det är ett viktigt kliniskt fynd. Men vi kan inte avgöra att det var just sockret som låg bakom effekten, eftersom det kan vara någon komponent i den hälsosamma grunddieten som påverkade spermierna positivt, säger Anita Öst.

Fakta om spermier: 

  • Det produceras cirka 1 800 stycken spermier varje sekund
  • Spermien delas in i tre delar: huvud, mellankropp och svans
  • En spermie kan simma flera millimeter per minut
Annons:

Källor:

Linköpings universitet, 1177, rfsu

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: