Ange ditt sökord

Att socker många gånger är dolt i processade livsmedel, exempelvis ketchup och läsk, är negativt för hälsan menar forskarna. Foto: Shutterstock

Att socker många gånger är dolt i processade livsmedel, exempelvis ketchup och läsk, är negativt för hälsan menar forskarna. Foto: Shutterstock

Så mycket socker vill WHO att du äter

För att stoppa den globala fetmaepidemin har Världshälsoorganisationen, WHO, tagit fram nya rekommendationer kring mängden socker vi bör få i oss. 

Annons:

Beskedet om de nya rekommendationerna välkomnas av flera framstående forskare på området men det flesta är eniga att det krävs mer än så för att få bukt på problemet. 

Politiker måste göra något

Robert Lustig, professor vid Kaliforniens universitet i San Fransisco (USCF), säger att förändringar måste ske även på politisk nivå. Han menar att politiker måste sätta upp begräsningar, som gör det oundvikligt för människor att ignorera budskapet.

Införande av sockerskatt, göra innehållsförteckningar lättare att förstå och se till att det alltid finns frukt och grönt tillgängligt i matbutikerna är förslag på möjliga åtgärder.

Fetmaepidemin i klass med klimatförändringarna

Den negativa utvecklingen av världens viktproblem är folkhälsans motsvarighet till klimatförändringen. Det säger processor Lara Schmidt, kollega med Robert Lustig, som leder projektet som går under namnet Sugar Science Initiative.

Syftet är att kunna ge klara råd till allmänheten och är en sammanfattning av över 8000 vetenskapliga studier om vilka effekter tillsatt socker har på vår hälsa. 

Minska sockerintaget till mindre än 10 procent

För att få bukt med fetma och minska mängden socker vi får i oss är WHO:s nya lägre sockerrekommendationer för barn och vuxna att äta max 10 procent av det totala energiintaget, även om det skulle vara ännu bättre att minska sockerintaget ytterligare. WHO ser helst att mindre än 5 procent av det dagliga energiintaget är socker vilket motsvarar cirka 25 gram eller 6 teskedar.

Rekommendationerna baseras på analyser av de senaste forskningsrönen som säger att ett lägre sockerintag bidrar till en lägre kroppsvikt. Noterbart är att rekommendationerna inte hänvisar till socker i exempelvis frukt och grönsaker, eftersom det inte finns några rapporterade bevis för att det skulle ha några negativa hälsoeffekter att konsumera denna typ av socker.

En dålig trend

Fetma och övervikt utgör i dag en majoritet av alla dödsfall i typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, lever- och njursvikt och cancer. Orsaken är att vi äter fel sorts mat och motionerar alldeles för lite. Det är en dålig trend som är märkbar i flera länder.

I USA och Mexiko är till exempel mer än två tredjedelar av befolkningen feta eller överviktiga. 

Livsmedelsindustrin bär skuld

Livsmedelsindustrin bär också en stor skuld då deras produkter enligt Robert Lustig är designade för att vi inte ska kunna motstå dem. Som en följd blir vi sjuka på grund av de höga sockerhalterna i alla processade livsmedel.

Att socker många gånger är dolt i processade livsmedel, exempelvis ketchup och läsk, gör inte heller saken bättre enligt forskarna. 

Annons:

Källor:

Sveriges Radio, WHO

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: