Det rapporterar bland annat SVT.
Tre joggingpass
Hjärnforskaren Peter Schonohr, vars erfarenhet av Köpenhamnsbornas joggingvanor sträcker sig flera år bakåt i tiden, och hans kollegor står bakom studien. De ger, baserat på studien, rådet att för ett långt och friskt liv bör du ägna dig åt tre joggingpass i veckan i lagom tempo och under lagom lång tid.
Studien visade även att risken att dö i förtid var densamma oavsett om du tränar hårt eller inte springer alls.
Lagom är bäst
För att springa lagom mycket räcker det enligt forskarna med några få pass i veckan. Målet ska vara att bli andfådd, men inte för mycket. Utifrån studien har forskarna konstaterat att en till 2,4 timmars jogging i veckan fördelat på maximalt tre pass i veckan anses vara bäst. Peter Schonohr säger i ett uttalande att hårdare träning än så är bara onödigt och kan också innebära risker för hjärtat.
Det gäller att hålla sig på rätt nivå för att uppnå så positiv effekt som möjligt. I alla fall om avsikten med träningen är att minska risken att dö i förtid och öka den förväntade livslängden.
Jogga snabbt lika farligt som stillasittande
Resultatet av studien fick forskarna fram genom att under tolv år följa 1098 hälsosamma joggare och en kontrollgrupp på 413, också hälsosamma men stillasittande, personer som inte joggade. Man gjorde sedan mätningar på antalet joggingpass, varaktighet och hastighet. Av allt att tyda visade det sig att snabb jogging och ingen jogging alls inte gjorde någon skillnad för livslängden.
Viktigt att betona är att takten hos de långsamma joggarna motsvarar kraftig motion och att det som beskrivs som ansträngande löpning motsvarar mycket kraftig träning.