De kanske vanligaste teknikerna som idag används i Sverige är DEXA, som står för “dual energy x-ray absorptiometry” vid mätning på helkropp, höft, rygg och SEXA “single energy x-ray absorptiometry” vid handled eller häl hos kvinnor. Framförallt DEXA används runt om i Sverige, bland annat på Praktiken Ankaret i Karlstad.
Enkel liten maskin
Praktiken Ankaret ligger inte långt från centralstationen i Karlstad. Bara ett stenkast där ifrån ligger också Löfbergs Lila och doften av färskmalet kaffe är påtaglig. Inne på praktiken ser det annorlunda ut, jämfört med andra vårdinrättningar. Vart man än vänder sig möts man av ett eller flera ankare i någon form. Vi guidas runt och får känna in oss i miljön och efter en stund har vi snirklat oss fram till röntgenmaskinerna.
Den mindre av de två är väl inte så mycket att säga om egentligen. En enkel liten maskin med modern teknik där hälen placeras i en urgröpning på apparaten. I rummet intill står helkroppsmaskinen och den är verkligen enorm. Maskinen tar i stort sätt upp ett helt rum.
Maskinen
Den stora helkroppsmaskinen som de använder sig av på Ankaret är av modell LUNAR. Den lyser igenom kroppen med en tunn röntgenstråle och den kan då skilja på ben, vatten och muskler. Röntgenstrålarna är svaga och inte värre än den som tandläkaren har. Undersökningen kräver inga speciella förberedelser och naturligtvis är den också helt smärtfri. På några minuter är undersökningen klar. Man behåller även kläderna på men man bör tänka på att inte ha kläder med metallknappar som kan störa mätningarna.
– Viktigt är också att man har fötterna i rätt vinkel för att få med dem på bild, säger Anders Halvarsson, som lägger sig på apparaten för att demonstrera. Ankaret använder sig även av en modern så kallad hälmätare av märket Demetech. Den tekniken kallas också för SEXA (single energy X-ray absorptiometry). Här används en handled eller en häl när mätningen görs. Den tekniken är inte lika effektiv som helkroppsmaskinen.
Olika mätningar
Helkroppsmätning. Det tar ungefär 30 minuter att göra en helkroppsundersökning. Efter undersökningen visas röntgenbilderna på datorn och utifrån dem kan man sedan utläsa benmassans tjocklek och hur nivåerna av både fett och vatten är. Man kan också mäta ländryggen vilket tar en kvart. Medeltal av bentäthet för de 4 första ländkotorna räknas ut.
Måttet avspeglar täthet på skelettets trabekulära ben. Det ben som är “stödpinnar” inuti benmärgen. Mäter man lårbenshalsen vill man komma åt tätheten på skelettets kortikala ben. Det ben som utgör benets hårda skal.