Resultatet av kunskapsöversynen av metoder presenteras i en rapport från SBU.
Foto med en remiss
Björn Cedermark är docent och överläkare i kirurgi, han är också ordförande i den projektgrupp hos SBU som har presenterat rapporten.
En tanke som projektgruppen lyfter fram i rapporten är att om läkaren skickar in ett foto tillsammans med en remiss till en specialistmottagning kan specialistmottagningen direkt avgöra om det ser allvarligt ut och om det behövs snabb hjälp. Man skulle även, i viss mån, kunna avgöra om förändringen kan bero på något annat än cancer.
Förkorta tiden till remiss
Genom att skicka dessa foton av misstänkt hudcancer till specialistmottagningar skulle man kunna förkorta tiden till remiss och diagnosbesked med några veckor konstaterar man i rapporten.
Man vet att tidig upptäckt av cancersjukdom förbättrar möjligheten för behandling, vård och tillfrisknande. Därför är det en prioritering att tidigt upptäcka cancersjukdom, det gäller inte bara hudcancer utan alla former av cancer.
Kampanjer påverkade inte dödlighet
En annan slutsats man drar i rapporten är att kampanjer vars syfte att få kvinnor att själva ska undersöka sina bröst inte direkt påverkar dödligheten i bröstcancer. Även om det inte påverkar direkt menar Björn Cedermark att kvinnor inte ska sluta undersöka sina bröst.
Han menar att utifrån det underlag SBU har inte kan säga att kampanjer ger effekt däremot menar Björn Cedermark att om man upptäcker en knöl i bröstet ska man direkt kontakta vården för vidare utredning.
Källa: Dagens medicin, SBU