Ange ditt sökord

Träningen genomfördes på motionscyklar under vägledning av en sjukgymnast. Foto: Shutterstock

Träningen genomfördes på motionscyklar under vägledning av en sjukgymnast. Foto: Shutterstock

Särskilt träningsprogram för dig med migrän

Forskare vid Sahlgrenska akademin tog fram ett träningsprogram som förbättrar konditionen hos patienter med migrän, och som inte verkar försämra den svåra huvudvärken.

Annons:

Uppemot 10 procent av alla svenskar har migrän. Det är återkommande, dunkande huvudvärk som ökar i intensitet och orsakar illamående, kräkningar och ökad känslighet för ljus och ljud. Anfallen kan pågå under alltifrån ett par timmar upp till flera dagar. Det är okänt vad som orsakar migrän, men sjukdomen anses vara ärftlig. Många patienter med migrän undviker nämligen att träna för att de är rädda för att den fysiska aktiviteten ska utlösa ett allvarligt migränanfall. 

Särskilt träningsprogram

Patienter med migrän får ofta rådet att träna, men hittills finns det inga studier som visar att migränen faktiskt blir bättre av träningen. Hittills har det inte ens funnits träningsprogram som vetenskapligt bevisats vara säkra för migränpatienter. 

– Vi vet att alla människor mår bra av att röra på sig, men om man är övertygad om att träningspasset kan innebära att man blir sängliggande med dunkande huvudvärk och illamående är det inte så konstigt om man låter bli att träna, säger Jane Carlsson, professor i fysioterapi vid Sahlgrenska akademin.

I studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Headache, fick drygt tjugo personer med migrän följa ett särskilt träningsprogram tre gånger i veckan under tre månader. Träningen genomfördes på motionscyklar under vägledning av en sjukgymnast.

– Vi kunde se att de som deltog i studien fick betydligt bättre kondition efter träningsperioden, eftersom deras syreupptagningsförmåga ökade markant, säger sjukgymnasten Emma Varkey som är en av forskarna bakom studien.

Liten risk för ökad anfallsfrekvens

Bara en av patienterna fick ett migränanfall direkt i anslutning till träningspasset.

– Nu när vi kunnat visa att risken för ökad anfallsfrekvens i samband med denna typ av träning är mycket liten har vi möjlighet att studera om träning kan användas för att förebygga och förbättra migrän. Vi har redan inlett en ny studie där vi ska jämföra resultaten mot en kontrollgrupp, säger Mattias Linde, neurolog på Cephalea Huvudvärkscentrum och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: