Vill du läsa om Kiropraktik Naprapati och Osteopati kan du göra det i
Smärta och nedsatt funktion – 6 olika behandlingssätt del 1
4. Sjukgymnastik
Sjukgymnasten är expert på sambandet mellan rörelse och hälsa. Syftet är att förebygga ohälsa, att lindra och bota sjukdomar och skador i rörelseapparaten samt återfå optimal funktionsförmåga. Det kan exempelvis handla om att rehabiliteras efter en skada eller operation. Sjukgymnastens verksamhet rymmer ett brett spektrum av funktionsstörningar avseende rörelsesystemet, centrala och perifera nervsystemet, andning och cirkulation och psykiska funktioner.
Utbildning:För att bli legitimerad sjukgymnast krävs treårig grundutbildning. Vidareutbildningar och val av inriktning är sedan individuellt.
Exempel på behandlingsområden
• Smärta
• Stelhet
• Muskelsvaghet
• Andningsproblem
• Stress, rädsla och ångest
Behandling:En sjukgymnast arbetar med såväl manuella metoder som med olika typer av utrustning. Beroende på orsak till besöket lägger sjukgymnasten upp träningsprogram eller väljer lämplig behandling som exempelvis massage eller akupunktur. Användning av instrument för att mäta rörlighet och styrka, TENS-apparater för smärtlindring, dynor för värme- och kylbehandling är också vanligt. Sjukgymnaster har ofta nära kontakt med sina patienter under en längre tid, eftersom de ofta är med när de tränar. www.sjukgymnastforbundet.se
Krista Åkerfeldt, Bones Medical, Uppsala; Beroende på var man arbetar möter man olika typer av patienter och problem. Som konsult på äldreboende måste jag exempelvis ha kunskap om hur exempelvis stroke och Parkinsons sjukdom påverkar rörelseapparaten.
5. Stötvågsbehandling
Stötvågsbehandling är en behandlingsmetod som delvis ersätter kirurgi, kortisoninjektioner och mediciner. Ursprungligen en metod vid sprängning av njursten men idag en beprövad metod med vetenskapligt bevisad effekt även vid behandling av sen- och muskelbesvär. Antalet studier har ökat under senare år, och man vet nu vilka skadetyper som svarar bra på behandlingen. Idag finns det ett fåtal kliniker i Sverige som kan erbjuda fokuserad och radiell stötvågsbehandling. Metoden kan förekomma hos exempelvis vissa sjukgymnaster, läkare eller naprapater.
Exempel på behandlingsområden
• Hälsporre
• Tennisarmbåge
• Hälsenebesvär
• Benhinneinflammationer
Behandling:Stötvågsbehandling delas upp i tryck- och chockvåg. En behandling går till på så sätt att stötvågsutrustningen trycks mot problemområdet under några minuter och genom detta ökas den metaboliska aktiviteten i vävnaden och stimulerar kroppens läkningssystem. Stimuleringsområden, tid och stimuleringssätt avgörs av terapeuten. Vid uttalade besvär kan läkare behöva ge lokalbedövning innan själva behandlingen. Efteråt kan man känna en mild smärta eller domning som snart går över. Man bör undvika belastning av behandlingsområdet en tid efter behandling.
Dr Torbjörn Åkerfeldt, Bones Medical, Uppsala; Den typiske patienten har ofta letat runt bland olika behandlingar men inte blivit bra. Med stötvågsbehandling har vi möjlighet att ”väcka upp” dessa skador och få en ny läkningsprocess. Idrottare och egna företagare som snabbt vill ”tillbaka på banan” är en annan vanlig patientgrupp
6. Traditionell kinesisk akupunktur
Akupunktur innebär behandling med nålar som man sticker på speciella områden på kroppen och har sitt ursprung i den traditionella kinesiska medicinen. Denna akupunkturform har gamla anor och en bred behandlingspotential. Den bör dock inte förväxlas med sensorisk stimulering som utförs inom landstinget, även den kallad akupunktur i daglig mun. Sensorisk stimulering grundas på kortare kurser och färre behandlingstekniker och den kinesiska akupunkturbedömningen utesluts. Akupunktur frisätter endorfiner och signalsubstanser som påverkar nervsystem och muskler samt lymf- och immunsystem.
Utbildning:Terapeuter inom traditionell kinesisk medicin har minst tre års utbildning inom kinesisk medicin och utbildning i grundläggande västerländsk medicin.
www.akupunkturforbundet.se
Exempel på behandlingsområden
• Allergier och astma
• Högt eller lågt blodtryck
• Hormonell obalans
• Idrottsskador
• Smärttillstånd
Behandling:Akupunkturbehandling strävar efter att återskapa balans i kroppens flöden, bland annat hormon- och blodflödet. Vid första besöket går akupunktören tillsammans med patienten igenom besvärens art och patientens levnadsvanor med utgångspunkt i traditionell kinesisk medicin och västerländsk diagnos. Sedan utförs en kinesisk pulstagning och observation av tungan. Nålarna som sätts är tunna och känns knappt, de placeras på individuellt valda områden på huden enligt det kinesiska systemet.
Mats Fredland, ordförande Svenska Akupunkturförbundet;
Som akupunktör behandlar jag varje patient individuellt och söker bakomliggande orsaker till symtomen. Det viktiga är att ha människan i fokus, att ha en helhetsaspekt.
Jag ser akupunktur som ett bra komplement till övrig vård.