Många associerar våren och dagsljuset med att man även får en bättre dygnsrytm och känner sig piggare. Och även om den inre klockan i viss mån påverkas av ljus och mörker under dygnet visar forskning att dygnsrytmen fungerar väl även på platser där vintermånaderna är mycket mörka och där det förekommer midnatssol på sommaren.
Piggare under sommaren
Allmänt rapporterar folk att man känner sig tröttare på vintern och piggare på sommaren. Men när Tove Dahl, professor i psykologi vid Norges arktiska universitet i Tromsö, tittade närmare på antal timmar som vi sover så fanns det ingen väsentlig skillnad.
I Tromsö, som ligger norr om polcirkeln, upplevde många att de var tröttare under vinterns mörkare tid. När sömnforskarna däremot undersökte just hur mycket sömn invånarna fick såg de ingen skillnad mellan vinter och sommar.
Rutiner påverkar mer
Det är känt att dagsljusets påverkar kroppens inre klocka som reglerar vakenhet och sömn. Men den slutsatsen som Tove Dahl och hennes kollegor drar är att de egna, och samhällets, rutinerna spelar större roll för den inre klockan än dagsljuset.
Som exempel säger Tove Dahl till Sveriges radio att vet vi att skolan alltid börjar kvart över åtta så anpassar vi oss till detta. Hon tycker därför det är intressant att inte bara se på de biofysiologiska aspekterna av sömn utan även på de kulturella och sociala aspekterna.
Källa: Sveriges radio