Studien är liten, tekniken testades endast på sju personer, men resultaten var goda och har presenterats i tidskriften Science Translational Medicine.
Tekniken hjälper musklerna kring knäleden
Varje år föds det närmare 250 barn med hjärnskadan cerebral pares, varav cirka 80 procent har inslag av spasticitet. Spasticitet innebär ökade muskelspänningar som försvårar att göra viljemässiga rörelser med drabbade kroppsdelar. Bland annat kan knät ofrivilligt spännas och påverka förmågan att gå.
Den nya tekniken som testade på sju patienter mellan 5 och 19 år visar däremot på en potentiell lösning. Med hjälp av ett så kallat exoskelett för underkroppen fick musklerna kring knäleden hjälp att sträckas ut.
Patienter kunde gå utan assistans
Resultatet för patientgruppen var mycket goda, majoriteten lyckades gå redan under första provtillfället. Efter ytterligare övning hade sex av sju patienter en knäteknik som var lika bra eller bättre än vad de fått efter tidigare invasiva ingrepp. Patienterna kunde gå utan att behöva assistans och ingen patient föll under tiden den använde robotskelettet.
Forskarna bedömer tekniken som både säker och effektiv. Målet nu är att utföra längre studier för att se om det i framtiden kan komma att bli ett behandlingsalternativ för barn och ungdomar med cerebral pares.