Det skriver bland annat SVT Nyheter.
Generellt en utmaning
För landets blodcentraler är jultider generellt en utmaning av flera olika orsaker. På röda dagar stängs blodcentralerna och det faktum att många är upptagna med att förbereda inför julen eller reser bort gör det svårare att få tag på blodgivare.
Dessutom är det förkylningstider vilket inte heller underlättar när man behöver fler blodgivare.
Uppmaningar att donera blod hjälper
Under förra veckan uppstod en dipp i blodlagret i storsdagsregionerna Stockholm och Göteborg samt även i Skåne. Som en åtgärd gick blodcentralerna ut med uppmaningar via sociala medier och sms för att få fler blodgivare att komma in.
I storstadsområdena visade sig uppmaningen vara effektiv och fler blodgivare dök upp när allmänheten får nys om att det kan uppstå blodbrist.
Ge inför julhelgen
Inför jul- och nyårshelgen går därför blodcentralernas närtverk Geblod kommunikation ut och påminner extra om behovet av blodgivare för att undvika blodbrist.
Blod behövs kontinuerligt eftersom den maximala tiden det går att lagra röda blodkroppar är 42 dagar, för trombocyter och flytande plasma gäller en till två veckor. Därför går det inte att spara lagret långt i förväg och behovet är kontinuerligt, oavsett om det är jul eller vardag.
Fakta ge blod
- För att få börja ge blod krävs att du är mellan 18–60 år.
- Du ska vara frisk, väga minst 50 kilo, ha en giltig ID-handling, prata och förstå svenska och ha ett svenskt personnummer.
- Blodet kontrolleras för hepatit B och C, hiv, syfilis, blodvärde och de ovanliga virussjukdomarna HTLV I och II.
- Om du rest utanför Europa är karensen en till sex månader. För tatuering gäller sex månader.
- Om du haft en ny sexpartner måste du vänta minst tre månader. Är du man och sexpartnern är en annan man gäller tolv månader.