Ange ditt sökord

Socialstyrelsen bedömer att det finns en stor underbehandling av psoriasis i landet men även att de regionala skillnaderna är stora. Foto: Shutterstock

Socialstyrelsen bedömer att det finns en stor underbehandling av psoriasis i landet men även att de regionala skillnaderna är stora. Foto: Shutterstock

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis

Tusentals fler med psoriasis kan nu få tillgång till mycket effektiva läkemedel efter att Socialstyrelsen i våras presenterade de första nationella riktlinjerna för psoriasisvård.

Annons:

I höstas gick patentet ut för ett av världens mest sålda läkemedel för psoriasispatienter. Det har öppnat marknaden för kopior till lägre pris och när nu Socialstyrelsen presenterar de första nationella riktlinjerna på området har prioriteringen höjts för flera så kallade TNF-hämmare. 

Patienten kan injicera läkemedlen själv

Läkemedlen kan patienten ofta injicera själv och kan i bästa fall göra att ledvärk och hudbesvär försvinner inom ett par veckor. 

Sedvanliga behandlingsmetoder som olika receptbelagda salvor och krämer för de med lindriga besvär har tagits bort eftersom de fortsättningsvis anses ingå i den grundläggande basbehandlingen. 

Tros finnas en stor underbehandling av psoriasis

Att patienter med svår psoriasis ska kunna erbjudas så kallad klimatvård, med tre veckors behandling i soligt och varmt klimat under ledning av ett vårdteam, finns kvar i slutversionen av riktlinjerna. Men då behöver man bo i rätt region, helst i södra delen av landet. 

Socialstyrelsen bedömer att det finns en stor underbehandling av psoriasis i landet men även att de regionala skillnaderna är stora, framförallt avseende systemisk behandling, något man hoppas att de nya riktlinjerna ska kunna ändra på. Den åtgärd som fått högsta prioritet i riktlinjerna är att patienter med svår psoriasis ska få en strukturerad utvärdering av vilka effekter behandlingen har.

Två till fyra procent av befolkningen har hudsjukdomen psoriasis

  • Psoriasis är en kronisk sjukdom som ger röda fläckar på huden, som fjällar och ofta kliar. 
  • Psoriasis kan debutera i alla åldrar men oftast i unga år. 
  • Sjukdomen kommer ofta i skov vilket innebär perioder med små eller inga utslag varvat med perioder då utslagen blossar upp och ger mer besvär. 
  • Samsjuklighet är vanligt men inskränker sig på intet sätt till enbart led- och muskelbesvär.

Läs mer om psoriasis här

Annons:

Källor:

Socialstyrelsen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: