Det rapporterade fallet är det första i Sverige som anses vara kopplat till det stora utbrottet i Europa. Som följd till det uppmanar Smittskydd Västra Götaland alla sjukvårdsmottagningar i Göteborg och Södra Bohuslän att vara extra vaksamma, då det kan hända att fler personer insjuknar och söker akutvård.
Förväntat med mässlingfall i Sverige
Sedan början av förra året har totalt 22 000 fall av mässling i sju europeiska stater rapporterats till världshälsoorganisationen (WHO). Att vi nu har fått ett fall i Sverige är helt förväntat, menar smittskyddsläkare Leif Dotevall.
Personen i fråga var ovaccinerad och utan skydd är risken att drabbas av mässling stor om man vistats på platser med hög smittorisk. Sådana platser kan exempelvis vara flygplatser eller stora folksamlingar.
Väldigt smittsam infektionsjukdom
Mässling är en luftburen sjukdom som orsakas av ett virus. Det är en av världens mest smittsamma sjukdomar, som tack vare vårt väl fungerande allmänna vaccinationsprogram sällan förekommer i Sverige. Exempelvis är nästan alla barn, 98,5 procent, som föddes 2010 vaccinerade mot mässling.
Sjukdomen kännetecknas av hög feber, torrhosta och röda ögon. Efter några dagar uppträder hudutslag likt stora, rödflammiga fläckar som börjar i ansiktet och sedan sprider sig till resten av kroppen. I och med att utslagen kommer lite senare, kan mässling vara svårt att känna igen i influensatider.
En hostning kan ge upphov till mässling
Utan vaccinationsskydd blir över 90 procent infekterade om de kommer i kontakt med någon som är smittad. Då kan en hostning eller en nysning vara allt som krävs för att smittas av mässling.
Sjukdomstillståndet brukar innebära att man är rejält sjuk med hög feber i någon vecka och full återhämtning kan ta flera veckor.
Immuniteten för den som varit sjuk i mässling gäller livet ut.
Liten risk för större utbrott av mässling
Men risken att Sverige råkar ut för ett omfattande utbrott av mässling är inget som Leif Dotevall bedömer som stor. Vaccinationsprogrammet i Sverige är väldigt bra och de flesta har ett fullgott skydd, framförallt de som är födda 1960 och senare.
Vid minsta osäkerhet är Leif Dotevalls rekommendation att ta kontakt med sjukvården för att ta en vaccinationsspruta. Det finns trots allt alltid undantag och i det här fallet är det bäst att vara på den säkra sidan.
Läs mer om mässling