Ange ditt sökord

Rösträtt – barns rätt till sång

Rösträtt – barns rätt till sång

Barns rätt till sången, det är vad Rösträtt vill lyfta fram under årets Almedalsvecka. 

Annons:

Rösträtt vill belysa att sång och musik kan spegla ett demokratiskt samhälle och att barn i sin utveckling behöver båda delarna.

Nytt projekt

Rösträtt är ett samarbetsprojekt mellan Malmö högskola, UngiKör, Rörelsen gatans röst och Ansikte (RGRA) med stöd från Allmänna Arvsfonden. 

Hela projektet har ett djup som i grund och botten handlar om demokrati och barns delaktighet och inflytande. Projektledarna säger att det är barns rättighet att få uttrycka sig med rösten och att varje person har en röst som bör räknas. Det gäller såväl barn som vuxna, men särskilt barn. 

Lika villkor

Genom projektet Rösträtt vill man även visa att alla kan delta. Klass kön och etnicitet spelar mindre roll, istället är det användandet av själva rösten och att få sjunga ut med självförtroende som räknas.

Ett problem man ser är att kunskapen om barnrösten inte finns i samhället, hemmet eller förskolor. Det är här man vill åstadkomma en förändring och bygger upp en ny plan för hur man kan nå ut med sången i olika åldrar. 

Olika steg

Projektet är uppdelat på olika steg under ett antal år för att på så sätt skapa bäst spridning. 1400 barn och 250 förskolepedagoger från 5 kommuner medverkade i Rösträtt 2011.

Det första året vill man belysa hur man kan jobba med sång, musik och delaktighet i förskolan till exempel och år två vill man sprida den här kunskapen och modellen i hela Skåne. 

Planen är att år 3 sprida modellen nationellt för att på så vis öka kunskapen om musiks betydelse för barn.

Ett samarbete

Under det första året skapar man inom projektet anpassade delar. 

Till exempel har man redan nu, tillsammans med en skånsk rappare, tagit fram en egen låt, “Rappa med din pappa”. Andra som ingår i projektet är kompositörer, rytmikpedagoger, körledare och forskare tillsammans med barn och pedagoger. 

Allra helst vill Rösträtt att den här modellen man nu bygger upp ska få en nationell genomslagskraft och sprida kunskap om barnröster i förhållande till vuxenröster och belysa den gemenskap som kollektiv sång kan bidra till. En annan del är att förvalta kulturella sång- och musikarv så de inte glöms bort. 

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: