Det visar en studie som publicerades i början av september i år.
Mekanismer okända
Sedan tidigare är det känt att rökare löper ökad risk att drabbas av inte bara hjärt- kärlsjukdom utan även av cancer. Vad som däremot inte har varit helt klart är hur och vilka mekanismer som ligger bakom den ökande risken.
Den aktuella studien har därmed blivit en pusselbit i arbetet med att föstå varför rökare drabbas av dessa sjukdomar.
Arvsmassan förändras
Studien visar att när när celler i lungorna utsätts för rök så förändras arsvmassan i lungorna på kemisk väg. Det är den här förändringen av cellerna som forskarna tror kan vara direkt inblandade i att celler utvecklar, och bildar, cancerceller.
Upptäckten av mekanismerna är ny och forskarna behöver studera förändringarna ytterligare för att förstå innebörden. Potentiellt skulle denna kunskap i sin tur leda till nya behandlingsmetoder av exempelvis just cancer.
Tobak största boven till ohälsa
De flesta som röker vet att det inte är bra för hälsan, men många blundar för fakta. Myterna, eller ska vi kalla det bortförklaringar, kring rökning är många.
Myt: Jag röker bara när det är fest!
Fakta: Många tror sig ha kontrollen, ända tills de upptäcker att de har blivit beroende av cigaretterna och nikotinet. Då är det svårt att sluta.
Myt: Cancer kan man få av så mycket!
Fakta: Cigarettrök medför högre cancerrisk än alkohol, asbest, radon och alla andra kända miljöfaktorer tillsammans!
Myt: Rökare vet redan att de borde sluta.
Fakta: Studier visar att det finns stora kunskapsbrister hos svenska rökare om hur rökningen skadar och vilka samband som finns med olika sjukdomar.
Myt: Lite rök har man ju ingen dött av
Fakta: Rökning orsakar fler dödsfall före 70-årsåldern än bröstcancer, AIDS, trafikolyckor och drogmissbruk tillsammans. Och i motsats till olyckor är det sällan över på ett ögonblick. De flesta av de sjukdomar som rökningen orsakar leder till ett långvarigt sjukdomsförlopp.
Myt: Samhället tjänar på rökarna eftersom de betalar så mycket tobaksskatt.
Fakta: En rökare kostar i genomsnitt 1,2 miljoner kronor mer under sin livstid än den som inte röker om man ser till sjukvård, sjukpenning, förtidspensioneringar och äldreomsorg.