Det skriver Folktandvården i Stockholm. Även den som snusar löper stor risk att drabbas av ohälsa i mun och tänder.
Svårt att upptäcka inflammationer
En inflammation i tandköttet resulterar ofta i rodnad, ömhet och svullnad i tandköttet. Hos den som röker bleknar tandköttet och det gör det även om det är inflammerat.
Det gör att det är svårare att upptäcka infektioner och även tandlossning hos rökare vilket i sin tur leder till att problemen fortskrider och riskerar att leda till att tandlossning debuterar mycket tidigare hos rökare.
Sämre blodcirkulation
Anledningen till att tandköttet bleknar är att rökare har sämre blodcirkulation. Förutom att tandköttet bleknar kan det också resultera i att det tar längre tid för sår i munnen att läka.
Återhämtning och läkning efter operation eller tandutdragning kan även det ta längre tid om du har sämre blodcirkulation.
Hälsoproblem vid tobaksanvändning
Förutom problemen med tandköttet kan den som röker men också snusar drabbas av andra (o)hälsoproblem i munnen. Missfärgning på tänderna är vanligt, det är även dålig andedräkt och blottade tandhalsar (vis snusning).
Skador på munnens slemhinnor uppkommer ofta hos snusare, då där man lägger prillan. Tandköttet blir blekare, räfflat och hårdare, något som kan gå tillbaka om du slutar snusa. Blottlagda tandhalsar i samband med snusning läker däremot inte.
Cancer i munhålan
Andra problem som kan drabba snusare och rökare är att smak- och luktsinne förändras samt att du drabbas av muntorrhet. I värsta fall kan du som röker även drabbas av cancer i munhålan.
Du som snusar eller rökar bör vara uppmärksam på hur din mun mår och om du har möjlighet naturligtvis även försöka sluta använda tobaksprodukter för att på så sätt inte bara främja en bättre munhälsa utan även en sundare helhetshälsa.